Op Ibiza valt bar weinig te beleven

Ibiza, 26 april 1954.

Zonsondergang aan de kust van Ibiza. Beeld
Zonsondergang aan de kust van Ibiza.Beeld

Om half zeven 's avonds waren we in Ibiza, het belangrijkste eiland van de groep der Pityusen en we zijn er naar de kerk van San Domingo geklommen, waar je een lonend uitzicht hebt. Het lijkt mij een vriendelijk, heuvelachtig eiland met weinig méér sensatie dan de aankomst van de boot, een maal per week. Je kunt er nergens meer dan een tientje per dag aan hotelkosten verdoen met drie maaltijden inbegrepen en dan heb je het duurste wat er is.

In hotel 'Ibiza' voor 33 pesetas slecht gegeten met een vermicellisoepje dat naar schaap smaakte, onverteerbaar vlees en twee vervelende gebakken visjes. Om tien uur weer aan boord, tot elf in de bar gezeten, die 's nachts helaas dicht gaat.

Om elf uur betrad ik dus de reeds beschreven slaapdoos, waar ik enkele, niet blijde uren vertoefd heb. Een van de vier slapers wilde de deur dicht hebben. Mijn patrijspoortje bleek niet open te kunnen en het kwam er dus al gauw op neer dat we elkaars adem hebben liggen ruilen. Op gezette tijden kreeg ik een poest knoflook toegewezen, die ik dan inwisselde tegen een van mij met schaap van de soep, omrankt door cognac uit de tweede hand.

Hoewel ik er lang aan heb liggen twijfelen of het ooit zou gebeuren, is ook die nacht omgekomen. Op een onwaarschijnlijk uur ben ik opgestaan en heb geprobeerd mij te wassen en te scheren in een wasbak ter grootte van een dameszakdoekje.

Jacques den Haan (1908-1982), schrijver en criticus. Uit Bevindelijk reisboek. Bert Bakker, 1958.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden