Op het werk (6)

Ergens in Amsterdam werkt een aantal hulpverleners samen in een klein, gemengd team. De leden ervan bezigen onderling een eigen taal....

De hulpverleenster in kwestie wil anoniem blijven, want het noemen van namen zou alleen alleen maar geschade reputaties tot gevolg hebben. En dat mag uiteraard de bedoeling niet zijn van dit kijkje in de keuken. 'Wij allen zijn hoog opgeleid en nemen werk en cliënten zeer serieus', zo drukt ze de buitenwacht in haar brief op het hart.

Goed. Dit dan vooraf. Nu naar de dagelijkse praktijk van het hulpverlenen, en het begrippenapparaat dat daarbij wordt gehanteerd. Een cliënt die zich aan de zorgen van het Amsterdamse team toevertrouwt, wordt niet begeleid maar ingestraald. Vragen hoe het met iemand gaat, is iemands psychisch landschap verkennen. Kritiek leveren op een collega kan zonder erop aangesproken te worden, onder het mom van Ik krijg het van boven door.

Wanneer iemand zegt op arbeidstherapeutische basis te willen werken, dan betekent dat hij of zij die dag een beetje wil worden ontzien. Een reactie van een collega op een dergelijk verzoek kan luiden: Die possibiliteit existeert.

In navolging van Jiskefet, vervolgt de briefschrijfster, worden in het team ook nogal wat variaties gebruikt op het thema 'neuken'. Rondneuken wil zeggen 'zich oriënteren'. 'Dit kan zijn in een ruimte of plaats, maar ook in een tekst of computerprogramma.' Voorneuken is iets 'voorbereiden'.

'Een collega echt serieus instrueren en voorbereiden op een gesprek heet inneuken (''Moeten we je even inneuken?''), en iemand die daadwerkelijk een bijdrage levert aan het proces neukt lekker mee.' Naneuken is evalueren, terwijl afneuken ten slotte staat voor iets beëindigen.

Om nog even in stijl te blijven: als het in een teamvergadering niet zo vlot gaat met het lekker-meeneuken en naneuken, dan kan desgevraagd een masturbatie-pauze worden ingelast. 'Bij spanning tussen twee personen kan het advies luiden zich even samen terug te trekken met datzelfde doel (''Zullen wij even samen masturberen?'').'

Rituele groepsmasturbatie komt ter sprake als het team als geheel dreigt te bezwijken onder extreme werkdruk. 'Het moge duidelijk zijn dat het bij verbale uitingen blijft', laat de hulpverleenster niet na nog even aan het eind van haar bijdrage te melden.

Tot zover voorlopig de taal van de hulpverlening in Op het werk. Voor deze reeks zijn we nog steeds op zoek naar vreemde uitdrukkingen, raar jargon en de typische woordgrappen die gesneden koek zijn voor u en uw collega's, maar waaraan de rest van Nederland misschien geen touw kan vastknopen. Ook kantoor-art is welkom: tekeningen die tijdens een suffe vergadering op papier zijn gekrabbeld, foto's van de werkplek, een portret van een fijne collega. Opsturen naar: Dag in Dag uit, postbus 1002, 1000 BA Amsterdam. Faxen kan ook: 020-5626289.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden