Op het web

Op het web: de stijlgids van Buzzfeed, virtuele legoblokjes en een echte held

JEROEN PEN

Voor wie spelen met Lego stiekem mist, is er sinds kort 'Build with Chrome'. Het project, gemaakt door Google en Lego, maakt het mogelijk om naar hartelust te bouwen met digitale uitvoeringen van de welbekende plastic steentjes. Huizen, straten, hele dorpen stamp je met een paar muisklikken uit de grond. Creaties kunnen worden gedeeld met andere spelers, de echte wereld kan zelfs op een Lego-uitvoering van Google Maps nagebouwd worden. Enige vereiste is Google Chrome als browser.

http://www.buildwithchrome.com

In 2008 zit de Britse Jonny Benjamin er dusdanig doorheen dat hij een einde aan zijn leven wil maken. Hij worstelt met zijn homoseksualiteit en de bij hem geconstateerde schizoaffectieve stoornis, een kruisbestuiving van schizofrenie en een stemmingsstoornis. Ten einde raad beklimt hij de Waterloo Bridge, om zelfmoord te plegen. Maar dan spreekt een voorbijganger hem aan. De twee praten een half uur en hij weet Jonny ervan te overtuigen dat er betere tijden in het verschiet liggen. Zes jaar later probeert de inmiddels 27-jarige Jonny zijn redder via sociale media terug te vinden. Jonny kan zich vaag de naam Mike herinneren, en aan de hand van de slogan FindMike wordt de zoektocht ingezet. De verloofde van de vermeende Mike ziet een artikel over de actie langskomen en herkent haar geliefde in het verhaal. Ze reageert gelijk. De voorbijganger blijkt Neil Laybourn te heten. De (her)ontmoeting van de twee is gefilmd en staat online. Het resultaat mag gerust feel good worden genoemd.

Zoek op Youtube naar: We've found 'Mike.

Buzzfeed, een internetgigant die bekendheid verwierf met het samenstellen van lijstjes, publiceerde deze week zijn stijlgids. Met een uitgebreide woordenlijst - schrijf ?! en nooit !?, gebruik geen uitroepteken achter Yahoo, en veel richtlijnen voor Buzzfeedschrijvers: cursiveer expliciete gedachten, schrijf same-sex marriage en niet gay marriage. Een leuk inkijkje in de keuken van een website waar liefst 150 journalisten werkzaam zijn. Handig ook voor aspiranteindredacteuren en overige taalpuristen.

http://www.buzzfeed.com/

emmyf/buzzfeed-style-guide.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden