Op het Max Euweplein is Max straks weg

Met het Max Euweplein in Amsterdam blijft het tobben. Bedrijven komen en gaan. Ook het Max Euwe Centrum dreigt nu te vertrekken....

Van onze verslaggever Marc van den Broek

In 1991 kwam het centrum naar het plein. De toenmalige burgemeester E. van Thijn maakte zich er hard voor. Het plein moest sociaal-culturele instellingen gaan herbergen. Om de boel te stimuleren werd voor het Max Euwe Centrum, een studiecentrum voor schakers, een lagere huurprijs bij de verhuurder bedongen.

Het plein, een echt schaakdomein met een enorm bord waarop iedereen mag spelen, dankt zijn naam aan het centrum. Fortunaplein zou het aanvankelijk gaan heten. Maar na wat gelobby werd het toch Max Euweplein, zoals alles in de omgeving in het teken staat van schaken. De brug verderop heet Hein Donnerbrug, ook een beroemd speler.

Maar lang zal dat niet duren. Het centrum kreeg onlangs een brief van WPM Vastgoedmanagement. De 44 duizend gulden die het centrum nu jaarlijks voor de ongeveer 250 vierkante meter betaalt, wordt opgetrokken, zo was de mededeling. 144 Duizend gulden moet het worden.

Petersma: 'Ik geloofde niet wat ik las. Ik dacht aan een tikfout. WPM meent meer te kunnen krijgen op deze plek. Met afspraken over lage huur hebben ze niet veel te maken.'

Het centrum trekt vier- tot vijfduizend bezoekers per jaar. Het heeft de grootste openbare collectie schaakboeken ter wereld. Iedereen kan er komen studeren of schaken. De entree huisvest een tentoonstelling over Max Euwe. Hij werd in 1935, na een overwinning op Aljechin, als eerste Nederlander wereldkampioen.

Het mogelijke vertrek in 2001 valt uitgerekend in het honderdste geboortejaar van Euwe.

'Maar we zijn nog niet weg.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden