Op het matje bij koningin Wilhelmina

Den Haag, 10 februari 1919.

Koningin WilhelminaBeeld anp

Om kwart voor tien moest ik weer bij H.M. de koningin komen. Zij hield me weer tot over half twaalf. Allerlei onderwerpen bracht zij ter sprake, speciaal de arbeidswetgeving. Ook mijn rapport over haar plan 'Voor moeder en kind'. Ze kamde het erg af; er deugde niets van. 'Laat ik 't u eerlijk zeggen: ik proefde er geheel en al uw collega Van IJsselstein uit.'

Ik liet H.M. rustig uitpraten. Toen begon ik: 't was heelemaal niet van Van IJsselstein, maar heelemaal van mij! Daar keek ze vast van op en ze had blijkbaar spijt dat ze zoo hard van stapel was geloopen. Ik legde haar uit, wat de bedoeling was. En 't einde was dat ze er heelemaal mee akkoord ging!

's Middags moest ik naar Delft waar mijn opvolger, mr. Veraart, zijn inaugurele rede hield. Aan 't slot hield hij ook een toespraak tot mij. En tegen alle gebruik in Delft in, waar ik nooit onder eenige rede hoorde applaudisseeren, klonk na deze passage uit de studentenrijen eensklaps luid applaus. Andere proffen deelden me ook mede dat ze zooiets in Delft nog nooit hadden meegemaakt.

Ik ben benieuwd, hoe Veraart 't in Delft maken zal. Ik vrees er een beetje voor. Hij is afschuwelijk pedant en heeft veel minder in zijn mars dan velen denken en vooral: dan hij zelf denkt!

's Avonds 'n grandioos diner in De Twee Steden dat heel wat beter was dan zijn rede!

Piet Aalberse (1871-1948), rooms-katholiek politicus. Uit Dagboeken van P.J.M. Aalberse 1891-1947. Instituut voor Nederlandse Geschiedenis, 2006.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden