Op het lezersfeest is en blijft Haasse een bijzonder mens

'Een goede roman is altijd geconstrueerd volgens de wetten van de poëzie.' Hella Haasse heeft de vraag waarom ze haar gedichten nooit heeft gepubliceerd, nog niet beantwoord of er gaat een zucht van bewondering door de zaal....

Wie van mening is, dat het slecht gaat met het geschreven boek wordt zaterdagavond ruimschoots in het ongelijk gesteld. Ruim drieduizend mensen zijn naar de Rotterdamse Gemeentebibliotheek gekomen om een vijftigtal schrijvers te zien en te horen. Zes podia verdeeld over drie verdiepingen, uiteenlopend van het 'Leesclub Podium' en 'Podium Digitaal' tot aan een speciaal Writer in Residence-podium rond de Engels-Venezolaanse treinverhalenschrijfster Lisa St. Aubin de Terán.

Michaël Zeeman en Jeltje van Nieuwenhoven verzorgen de presentatie op het hoofdpodium. Hier maakt na Hella Haasse vooral de Israëlische schrijver Meir Shalev indruk. Om het theoretisch niveau van het Lezersfeest wat op te krikken vraagt Zeeman naar de technische kant van zijn werk. Shalev vertelt een prachtig verhaal over zijn schrijfpraktijk.

Iedere keer als hij niet meer weet hoe verder te schrijven, schakelt hij het beeldscherm van zijn computer uit. Voor een zwart scherm typt hij een paar uur verder, een werkwijze die een bijzonder beroep op je verbeeldingskracht doet: 'Het is als duiken in zwart water, je verliest ieder besef van richting'. Writing in the dark, zo moet volgens Zeeman de toekomstige biografie van Shalev maar gaan heten.

Ondertussen wordt elders in de bibliotheek de Algemeen Dagblad Leesclub Prijs uitgereikt aan een groep dames uit Krimpen aan de IJssel die de beste 'leestip' heeft geschreven. Deze keer gelukkig niet een overdreven enthousiaste aanbeveling, maar het kritische en geestige tegendeel: 'Thematiek en motieven in de roman Smeltbreedtes van de Canadese schrijfster Joan Clark zijn zo boeiend als Koffietijd, Tupperware en Hotel-bon. (...) Kortom een aanrader. Maar niet voor ons.'

Een andere leesclub, de 'kleinste van Nederland', bestaande uit een man en een vrouw gelegen onder een dekbed met rozen, nodigt passanten uit om een pyjama aan te trekken en er gezellig bij te komen liggen. Voorgelezen worden is de prijs. Of anders een stuk ontbijtkoek te verkrijgen in de kraam 'silhouethappen'. Te flauw voor woorden maar het wonderbaarlijke van de Lezersfeest-formule is dat de ongein nergens de literatuur in de weg staat.

En soms gaan ze zelfs samen zoals op het hartvormige prikbord waar lezers op roze papiertjes hun boodschappen aan schrijvers kunnen achterlaten. 'Margriet de Moor, wat is de essentie van liefde?' schrijft een onbekende. Zij wil graag van Harry weten waarom 'de engelen zo boos' zijn. Maar waar is Harry? Gelukkig is Ramsey er wel: 'Lekker ding'. En over 'Lieve mevrouw Haasse' is iedereen het eens: 'U bent en blijft een bijzonder mens.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden