Op het ijs, Hollandser kan het echt niet

Het moet gezegd: van de drie minister-presidenten die de koninklijke echtparen toespraken die later de troon zouden bestijgen, was de rede van premier Kok vrijdagavond in de Ridderzaal het aardigst....

Colijn hield het tegenover prinses Juliana en Bernhard sec bij gelukwensen, en prees zich gelukkig 'dat de aloude band tussen Nederland en Oranje' weer eens was bestendigd. Cals ging zich ten overstaan van prinses Beatrix en Claus te buiten aan het omvangrijke verzenboek Houwelijck van Cats. Ondertitel van het eerste hoofdstuk: Wegwijser ten Houwelijk uyt het Dool-Hof der Kalver-Liefde.

Te midden van de koninklijke familie, de rijksministerraad met partners en hoge ambtenaren van Algemene Zaken en het hof liet Kok met de hulp van zijn raadsadviseur blijken dat hij ook zijn Nederlandse klassieken kent. Hij citeerde voor honderd gasten, gezeten aan vijf lange ovalen tafels, het sonnet Schaatsenrijden van Gerard den Brabander.

De burgerij rijdt zwierend op en neder/ Het kort bestek der zwart bevolkte baan/ Men voelt het bloed snel, eleganter slaan/ een hoffelijke jonkman knielt vertederd/ voor zijn beminde en bindt haar schaatsen aan;/ hun armen strenglen zich verliefd en teder/ zij zetten af; ze wiegen heen en weder/ en zien elkaar verrukt en glanzend aan.

Met het sonnet verwees Kok naar de befaamde negentiende januari van vorig jaar, toen de kroonprins Máxima Zorreguieta ten huwelijk vroeg.

De minister-president, stelde het zich voor: 'Op het ijs, Hollandser kan het niet. Met Máxima smachtend naar warme chocolademelk, kwam u, Koninklijke Hoogheid, aan met rozen en champagne.'

De loftrompet was gericht aan Máxima, die uitgebreid werd gecomplimenteerd door de premier vanwege haar overgave om de taal en het land te leren kennen en voor de wijze waarop zij de harten van veel Nederlanders had gestolen tijdens haar tournee door de provincies.

Slechts indirect verwees Kok naar de kwestie-Zorreguieta in de aanloop naar het huwelijk door de afgelopen twee jaar als 'geen gemakkelijke periode' te typeren.

In zijn tafelrede richtte Willem-Alexander zich tot Kok om hem te bedanken voor het regeringsdiner. Hij bedankte hem ook voor de manier waarop ze de afgelopen acht jaar met elkaar waren omgegaan.

'Ik heb veel te danken aan uw raad, aan uw steun en aan de vele dingen die u hebt gezegd, die mij te denken hebben gegeven.'

De Prins van Oranje sloot af met een knipoog door te stellen dat hij vanwege de ministeriële verantwoordelijkheid hoopte dat Kok kon instemmen met wat hij zojuist had gezegd.

Eerder op de dag riep Kok op zijn wekelijkse persconferentie de journalistiek op Máxima een aangename week te bezorgen. Hij verwees naar de publiciteit over pater Braun in Vrij Nederland, waarin volgens Kok een 'ongenuanceerd beeld' naar voren kwam. 'We moeten in het achterhoofd houden dat het een leuke week moet zijn voor Máxima. Haar vader komt niet. Dat is persoonlijk een enorm gemis.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.