Op het gebied van openbare toiletten blijft Nederland een soort derdewereldland

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 14 februari.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Brief van de dag: Meer toiletten voor iedereen

In elk 'normaal' buitenland is het gebruikelijk dat je in zo ongeveer elk winkelcentrum, in elke supermarkt en dergelijke naar het toilet kunt. In sommige buitenlanden zelfs in elke winkel. Dat is daar gereguleerd en meestal een wettelijke verplichting.

Nederland is op dit gebied een soort derdewereldland. Maar hoera, dat gaat veranderen. Want ik lees dat zowaar de hele Tweede Kamer vriendelijk aan de regering vraagt om in gesprek te gaan met gemeenten en winkeliers om eindelijk eens voor meer en openbare toiletvoorzieningen te gaan zorgen.

Maar voor wie zijn die dan eigenlijk bedoeld, volgens de Kamerleden? Voor 'zieken, zwangeren en gehandicapten'. Want 'die kunnen bij hoge nood nergens terecht'.

Maar ik, en met mij vele gewone Nederlanders die niet ziek, zwanger of gehandicapt zijn, kan ook nergens terecht.

Het lijkt me dus een (te) vrijblijvende vraag van onze volksvertegenwoordigers die weinig echt resultaat zal opleveren. Maak er dus maar een verplichting van. Welk Kamerlid durft dat aan?

Rutger van Gent, Nieuw-Vennep

Afgetreden?

Halbe Zijlstra afgetreden? Was hij er zelf wel bij toen hij dat zei ?

Hans van Noord, Utrecht

Betaal contant

Het gemak dient de mens. Contactloos betalen met je ring, je horloge of ander accessoire is slechts een stap in de richting van het ultieme doel, contactloos betalen met een chip in je vinger. Altijd bij de hand, met je vinger wijzen en het geld gaat rollen. Want dat is het indirecte doel van deze ontwikkelingen.

Nieuwe technologieën die door hun gemak en beschikbaarheid de consument verleiden tot meer uitgaven dan financieel misschien wel verantwoord is. Wil je het overzicht op je uitgaven behouden dan is het mijn ervaring dat contant betalen - en beperkt gebruik van pinpas of creditcard - de enige juiste oplossing is.

Arno Bakker, Amsterdam

Ongemakkelijk

Kreeg ik al jeuk van het aanstellerig gebruik van het woord 'awkward' dat zich langzaam maar zeker de Nederlandse taal binnenvreet, doet de Volkskrant er nog twee pagina's bovenop door me te trakteren op een heel artikel over 'awkwardness'. Huilen. Is onze taal nou zo armoedig dat we er geen Nederlands woord voor kunnen vinden? 'Ongemakkelijk' bijvoorbeeld?

Richard Koopman, Oss

Totalitarisme

Misschien wat laat, maar ik wil toch nog even reageren op Opinie en Debat in de krant van 7 februari, te weten op het artikel van Martin Sommer met een waarschuwing voor de 'gedachtenpolitie' in de kunst en de column van Heleen Mees inzake de mogelijke terugkeer van het totalitarisme in het China van Mao.

Deze mogelijke ontwikkelingen deden mij namelijk denken aan een citaat in een van de geschriften van Mao: 'Vrijheid is het Begrijpen van het Onvermijdelijke.' Dat moeten wij toch niet willen en we moeten er alles aan doen om dat te voorkomen.

Gerrit van der Kolk, Dalfsen

Bejaard

Ik ben met veel plezier de krant aan het lezen en ik heb wat moeite met de manier waarop de 'bejaarde' juf Dymph wordt neergezet. Ja, met 71 jaar is ze niet meer de jongste, maar het doel van het artikel lijkt vooral om maar zo vaak mogelijk te herhalen dat ze 'bejaard' is. Als je in regel 1 vertelt dat ze 71 is, hoef je in de zin erna echt niet te herhalen 'zei de bejaarde kleuterjuf'. Dat maakt haar nogal eendimensionaal.

Daarnaast heb ik het idee dat het woord 'bejaard' tegenwoordig eerder een negatieve connotatie heeft, richting scheldwoord. Wat je vaker tegenkomt is 'senior', dat klinkt neutraler.

Carolien van Zuilekom

Wakker worden

Misschien kan Bénédicte Ficq naast de tabaksindustrie ook de voedingsindustrie aanpakken voor het toevoegen van allerlei additieven waardoor we veel meer eten en drinken dan goed voor ons is. En Apple aanpakken voor het op de markt brengen van allerlei verslavende producten waardoor onze kinderen bijziend worden en erger. En de reclame-industrie die ons laat verworden tot koopslaven, eeuwig ontevreden omdat we nooit kunnen voldoen aan het beeld dat zij ons voorschotelen. Kan misschien iemand opstaan om de noodklok te luiden zodat we zelf wakker worden?

Edith van Rijn, Echteld

Ziektekiemen

Emeritus-hoogleraar P.C. Emmer beschuldigde mij van het verspreiden van 'aperte leugens' in mijn boek Roofstaat. Ik daagde hem uit deze bewering met voorbeelden te onderbouwen. Daarop antwoordde hij als bewijs van mijn liegen dat ik geen aandacht had voor de rol van ziektekiemen bij de sterfte van de indianen na de komst van de Europeanen in Zuid-Amerika. 'Vanvugt houdt niet van pathogenen, maar alleen van echte schurken'.

Dat zou een mooie leugen zijn die in elk schoolboek wordt ontmaskerd. Want wat vermeldt Roofstaat hierover? 'Ziekten, verdriet en geweld maakten dat in 1650 nog maar negen tot twaalf procent over was van het totaal in 1492' (p. 383). Dit is typisch voor de wetenschap van Emmer: hij beweert iets terwijl iedereen die het boek openslaat, kan zien dat het niet waar is.

Ewald Vanvugt

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden