Op gelijke betaling voor man en vrouw moeten we nog 170 jaar wachten

Gelijke betaling voor man en vrouw? Dat gaan de dochters en kleindochters van de huidige generatie moeders nog niet meemaken. Volgens de Global Gender Gap Index 2016, een 'gelijkheidslijst' van het World Economic Forum, gaat het nog 170 jaar duren voordat iedereen hetzelfde verdient voor hetzelfde werk.

Vrouwen verdienen gemiddeld 32 procent minder dan mannen in dezelfde functie. Beeld anp
Vrouwen verdienen gemiddeld 32 procent minder dan mannen in dezelfde functie.Beeld anp

Nederland zakt op de lijst van plaats dertien naar zestien. Een Nederlandse vrouw verdient gemiddeld 32 procent minder dan een man met dezelfde functie. 'Nederland heeft geen progressie geboekt op het gebied van arbeidsparticipatie en inkomensgelijkheid', schrijven de onderzoekers. Rwanda, Burundi en Nicaragua doen het beter.

IJsland kwam als beste uit de bus, daar verdienen mannen 'slechts' 14 procent meer. Toch legden IJslandse vrouwen maandag uit protest hun werk neer na 86 procent van hun werkdag. In Nederland volgde BNR-presentatrice Petra Grijzen woensdag hun voorbeeld.

Tijdens Spitsuur, het dagelijkse programma van BNR, kwamen de IJslandse vrouwen en hun actie om 14 procent minder te werken aan bod. Grijzen legde haar werk ook neer: 'De ploeg van Spitsuur werkt van 10.30 tot 19 uur en dat betekent: ik zit nu op 68 procent van mijn werkdag, succes met de uitzending.'

Nadat ze haar twee co-presentatoren in verbijstering achterliet ging Grijzen om de tafel met BNR-baas Sjors Fröhlich. Kort daarna kwam ze terug naar de studio.

Tekst gaat door onder het filmpje

Leidinggevende functies

Uit het onderzoek van het World Economic Forum bleek niet alleen dat er een groot verschil is in inkomsten, ook hebben vrouwen veel vaker een parttime baan (64 procent van de vrouwen ten opzichte van 30 procent van de mannen) en blijft het vrouwelijk aandeel in leidinggevende functies sterk achter (26 procent vrouwen versus 74 procent mannen).

Volgens de Global Gender Gap Index scoort Nederland 'nog steeds veel beter dan het wereldwijd gemiddelde, maar loopt steeds meer achter op andere zeer competitieve economieën zoals Finland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland.'

Lees het gehele onderzoek hier

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden