Op Franse ritzeges rust een vloek

De Franse wielrenners winnen toch al niet zo vaak een Touretappe en als het dan eens gebeurt lijkt er een vloek te rusten op de dag....

De renners zelf waren nog niet eens gestart toen er zich vroeg in de middag op het parkoers een ongeluk met dodelijke afloop voltrok. De zevenjarige Melvin Pompèle stak plotseling de weg over, zijn grootouders stonden aan de overkant, waarna hij werd aangereden door een auto uit de reclamekaravaan.

Hulpverlening - het ongeluk gebeurde onder de ogen van gendarmes, een brandweerkazerne was nabij, artsen waren snel ter plekke - mocht niet meer baten. Het jongetje overleed ter plaatse, bij kilometer 26 van het parkoers.

Wrang detail: Melvin Pompèle werd aangereden door een auto van snoepproducent Haribo.

De gemeenplaats 'De Tour wacht op niemand' was woensdag op een wel heel navrante wijze van toepassing. Er werd vrolijk voortgefietst, zoals dat ook twee jaar geleden gebeurde toen een twaalfjarig jongetje tijdens de etappe Avignon-Draguignan dodelijk verongelukte na op het parkoers te zijn aangereden door een sponsorauto.

Tourstad Pau was gisteren volgestroomd en het merendeel van de toeschouwers kon hartstochtelijke juichen voor het eerste Franse succes. Winnaar Patrice Halgand juichte als vanzelfsprekend het hardst. Om pas eenmaal van de fiets gestapt van een journalist te vernemen welk een drama zich drie uur tevoren had afgespeeld.

Een aangeslagen Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc kondigde later tijdens een persconferentie aan dat peloton vandaag , voorafgaande aan de eerste bergetappe, een minuut stilte in acht neemt.

Voordien waren alle huldigingsceremonieën normaal voortgezet. De te fêteren renners beklommen als gewoonlijk het erepodium, een stralende Robbie McEwen nam de groene trui in ontvangst die hij dankzij (tussen-)sprints van zesvoudig winnaar Erik Zabel overnam.

De presentator van het Franse tv-programma Vélo Club kondigde, als altijd enthousiast, een item aan over de fiets van de Franse renner Jérôme Pineau, de nummer twee van de dag, met zijn 22 jaar de jongste deelnemer aan de ronde.

De Tour wacht op niemand. En de 99-jaar oude ronde hangt aaneen van de heroïek en de dramatiek. De dood is vaker meegereisd met de karavaan. Renners (Tommy Simpson, Fabio Casartelli) overleefden het almaar voortrazende circus niet en ook vele volgers of toeschouwers zijn slachtoffer geworden van rampspoed.

Snoeihard afdalen, met honderd man in razende vaart op de meet afstormen, zich een weg wurmen tussen hagen, opdringerige toeschouwers, de Tour is voor de renners niet van risico's ontbloot. Gevaarlijke taferelen spelen zich voorts af in de vele kilometers lange reclamekaravaan die de renners voorafgaat.

Van alles wordt er vanuit die bonte stoet van auto's naar het publiek gegooid terwijl Tourvolgers onderwijl slingerend die karavaan passeren. Tien miljoen cadeaus worden al rijdend uitgedeeld, zo becijferde de Tourdirectie gisteren. Directeur Leblanc hechtte eraan te verklaren dat het dodelijke ongeval niets te maken had met cadeaus uitdelen, noch met roekeloos rijgedrag.

'Ongelukken op de weg gebeuren, zeker in de zomer in Frankrijk', zei hij. Om nog eens te stipuleren welke veiligheidsmaatregelen de Tourdirectie, in overleg met de gendarmes, allemaal treft. Leblanc besloot met een appèl aan volwassenen langs de kant: 'Houdt de kinderen vast!' Want de Tour is een voortrazend sportcircus.

Zo ook woensdag. In de korte etappe naar Pau lag de snelheid weer erg hoog. Winnaar Halgand (van de Delatourploeg die pas na uitsluiting van Saeco tot de ronde werd toegelaten) deed over de 147 kilometer precies drie uur. Solo arriveerde hij in Pau, deze Fransman die deel uitmaakte van de beslissende ontsnapping van elf man.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden