Op fraaie resultaten ABN Amro valt het nodige af te dingen

De Grieken hebben de jaarcijfers van ABN Amro mooi opgepoetst. De bank presenteerde vrijdag in tegenstelling tot zijn concurrenten een winststijging, maar op dat resultaat was veel af te dingen.

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER YVONNE HOFS

AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter Gerrit Zalm was de eerste om dat ruiterlijk toe te geven. 'Meestal proberen we de cijfers te relativeren als de resultaten slecht zijn, maar in dit geval moeten we de goede cijfers relativeren.'

De Rabobank had donderdag een winstdaling van 20 procent gerapporteerd. Bij ING Bank (dus niet ING groep) daalde de jaarwinst in 2012 met 32,5 procent. Maar ABN Amro maakte gisteren bekend dat de bank vorig jaar 34 procent meer winst heeft gemaakt dan in 2011.

ABN Amro opereert in hetzelfde economische klimaat als de andere twee grootbanken. Het verschil was dan ook vooral te danken aan eenmalige posten. In 2011 boekte ABN Amro 880 miljoen euro af op een pakket leningen aan Griekse staatsbedrijven van in totaal 1,1 miljard euro. Die aderlating tastte het bedrijfsresultaat over 2011 zo aan, dat het raar moest lopen wilde de bank het in 2012 niet beter doen.

De Griekse leningen hebben de bank dit keer zelfs een meevaller bezorgd. ABN Amro is er eind vorig jaar in geslaagd een lening van 250 miljoen euro uit het Griekse pakket te verkopen. Daardoor viel 94 miljoen euro van de verliesreserve vrij en kon dat bedrag bij de winst worden opgeteld.

Ook verliepen in 2012 de bankgaranties die ABN Amro in 2009 aan de Deutsche Bank had verstrekt in verband met de verkoop van de Hollandsche Bank-Unie. Dat leverde een meevaller van 210 miljoen euro op. Als deze en andere eenmalige posten buiten beschouwing worden gelaten, zou de nettowinst van ABN Amro met 34 procent zijn gedaald.

Net als de andere banken moest ABN Amro in 2012 veel meer opzijzetten om mogelijke verliezen op oninbare kredieten op te vangen. Deze reserves werden met 54 procent verhoogd. Het gaat vooral om probleemkredieten in de vastgoedsector, de bouw, en de diamantindustrie, vertelde Zalm.

Onder de zogenoemde 'diamantschade' vallen ook de kosten van de schikking die ABN Amro vorige maand trof met de Antwerpse diamantairsgroep Arjav. Hoeveel ABN Amro aan Arjav betaalt, is vrijdag niet bekendgemaakt.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden