Op Facebook een kaarsje branden voor Sandy Hook

Meer dan 74 duizend mensen hebben op Facebook aangegeven zich vandaag te kleden in de kleuren groen en wit, om hun medeleven te tonen met de slachtoffers van de schietpartij op de Amerikaanse basisschool Sandy Hook. Berichten over lerares Victoria Soto worden miljoenen keren geliked. Het is een vast patroon: na het drama volgt de digitale troost.

Just Fontein
Mensen branden kaarsen om de slachtoffers van de schietpartij op Sandy Hook te herdenken Beeld ANP
Mensen branden kaarsen om de slachtoffers van de schietpartij op Sandy Hook te herdenkenBeeld ANP

Op sociale media verschijnen vele pagina's waarop bezoekers hun medeleven kunnen betuigen. De pagina's op Facebook variëren van 1,4 miljoen tot 19.000 'likes'.

Een van de meest gedeelde foto's is die van de 27-jarige lerares Victoria Soto. Ze verstopte haar kleuters na het horen van de schoten. Toen de schutter haar lokaal binnenkwam, vertelde Victoria dat ze de kinderen naar de gymzaal had gestuurd. Hij schoot haar in koele bloede neer en vertrok. 'Ze stierf als een held en redde de levens van al haar leerlingen. Deel dit bericht als je het langs ziet komen. Ze verdient het om herinnerd te worden.'

Het bericht werd in verschillende verschijningsvormen tienduizenden keren gedeeld en honderdduizenden keren 'geliked'. Op dit moment loopt er een petitie op de website van het Witte Huis waarin er 25.000 ondertekenaars nodig zijn om haar postuum de Medal of Freedom toe te kennen.

Een ander verhaal gaat over muzieklerares Maryrose Kristopik, die de deur zou hebben gebarricadeerd waardoor de schutter niet binnen kon komen, 'We hielden ons stil terwijl we elkaars handen vasthielden. Ik probeerde ze rustig te houden', zei ze tegen de New York Daily News. Ook dit bericht werd tienduizenden keren geliked en gedeeld.

undefined

Een muisklik
De berichten en reacties daaronder blijven in rap tempo groeien. Van over de hele wereld kunnen mensen met een muisklik hun medeleven tonen. Variërend van het delen of 'liken' van een foto, tot uitgebreide open brieven aan de familie van de slachtoffers. De overwegend gelovige Amerikaanse gemeenschap is goed vertegenwoordigd op de pagina's. De verwijzingen naar 'God' en de uitgesproken gebeden zijn eindeloos.

Ook de discussie over wapenbezit herleeft in de comments onder de verschillende berichten. Maar of er daadwerkelijk geluisterd wordt naar de argumenten blijft de vraag. Duidelijk wordt wel weer dat door de lage drempel om je medeleven te tonen ook deze ramp kan rekenen op grote digitale steun.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden