Op Evia houdt de sirtaki stand

Vlakbij Athene ligt Evia, Griekenlands tweede eiland. Ongemoeid gelaten door de grote touroperators en nooit ontdekt door de jetset.

Aan de knoestige olijfbomen, met verwrongen stammen alsof een Griekse god ze de nek heeft omgedraaid, valt het jaargetijde niet af te lezen. De sinaasappels die aan de boomtakken hebben overwinterd, smaken nog te zuur. Een rivierbedding wacht op water van de besneeuwde bergflanken. De amandelbomen staan vol in de bloesem, als herauten van de lente. Uitbundig voegt de brem er zijn gele tinten aan toe.

Het Griekse eiland Evia wacht. Dat de lente de cactussen in bloei zet en het gras weer verschroeit in de nazomer, staat vast - de Griekse zon geeft al een voorschot op zijn krachtpatserij. Of ook de toeristen terugkomen, is de vraag die Evia zich met bang hart stelt. De steengroeve is failliet, de cementfabriek ligt stil en op menig bouwkavel zullen de betonnen staketsels geen huizen worden. Hoor de radeloosheid van de hoteliers. 'Help ons', zegt een van hen.

Had Poseidon niet met zijn drietand de rotsachtige bodem in tweeën gekliefd, dan zat Evia nog steeds vast aan het schiereiland Attica. Er zijn twee bruggen en een handvol veerponten voor de oversteek. Evia ('goed leven'), is het tweede eiland van Griekenland, 170 kilometer lang.

Toch is het in de reisgidsen altijd een voetnoot gebleven. Waar grote broer Kreta drie luchthavens heeft, heeft Evia er nul. Waar Kreta is volgestouwd met resorts, ging het massatoerisme aan Evia voorbij. Waar Kreta het toeristenmenu uitriep tot culinair hoogtepunt, koken de tavernes en ouzeria's hier traditioneel. Als kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima een vakantievilla hadden gewild op een rustige plek en toch dicht bij Athene, dan hadden ze ook prima op Evia kunnen bouwen.

Hoe mooi je op Evia kunt wandelen, hebben de Grieken zelf nog niet eens ontdekt. Liever dompelen ze zich onder in de baden van kuuroord Loutra Edipsos. Hier hervond Hercules zijn krachten; tot voor kort zochten tienduizenden Grieken met jicht en psoriasis er verlichting. De klachten zijn gebleven, maar de verzekeraars bezuinigden de hydrotherapie weg uit de polis. 'Zo raakt de crisis ons dubbel', zegt Dora Tsaritsanioti, een jonge vrouw die het Ilion spahotel uitbaat. 'Edipsos heeft in Griekenland het imago dat het voor ouderen is. Maar de baden zijn voor iedereen weldadig. En we hebben we mooie stranden en een disco.'

Lees verder op pagina 3.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden