Op ethanol uit suikerriet rijdt het zorgelozer dan uit maïs

Wat? Ethanol uit suikerriet

Waarnaartoe? Nederland

Biobrandstof uit Braziliaans suikerriet. Is dat bijzonder?

In Nederland is pas sinds kort biobrandstof te tanken die is bijgemengd met ethanol uit duurzaam geproduceerde suikerriet. De meeste ethanol in Europa komt nog van maïs, maar dat gewas staat behoorlijk ter discussie als biobrandstof. Maïs concurreert namelijk in veel belangrijker mate met voedsel en is bovendien minder milieuvriendelijk. Bij het verbruik van brandstof van suikerrietethanol wordt 80 tot 90 procent minder CO2 uitgestoten, bij biodiesel van koolzaad- of maïsethanol is de schadelijke uitstoot slechts 30 procent lager.


Hoe komen we nu dan ineens aan suikerrietethanol?

Dat is te danken aan bedrijven als Argos Energies. Deze Rotterdamse oliemaatschappij heeft samen met ontwikkelingorganisatie Solidaridad aan de basis gestaan van een grootscheeps project om de Braziliaanse suikerrietproductie te verduurzamen. Vier jaar verder is 6 procent van de 8 miljoen hectare Braziliaanse suikkerriet - een oppervlakte twee maal zo groot als Nederland - gecertificeerd door Bonsucro, de organisatie die wereldwijd de standaard zet voor duurzame suikerriet.


Wat houdt zo'n certificaat in?

Dat de productie verloopt met respect voor milieu en mensenrechten. Preciezer gezegd: boeren worden netjes behandeld en geschoold in efficiëntere en milieuvriendelijker productiemethoden. De boeren zijn overgestapt op mechanische oogstmethoden, waardoor het traditionele branden van de bladeren voor het oogstmoment niet meer nodig is. Dit was zowel schadelijk voor de luchtkwaliteit als voor de gezondheid van de werknemers.


Argos Energies is toch niet de eerste in Nederland?

Argos is de eerste maatschappij die de door Bonsucro gecertificeeerde ethanol rechtstreeks naar Europa importeert en vermengt met benzine voor de Nederlandse markt. 'Bedrijven als Shell verkopen het wel al aan de pomp in Brazilië, maar importeren het nog niet naar Europa', zegt Sven Sielhorst van Solidaridad. In Europa komt verreweg de meeste ethanol van maïs omdat die prijzen lager liggen. De Amerikaanse overheid subsidieert de productie van maïs als biobrandstof nog steeds sterk ondanks de kritiek op het gebruik van dit gewas.


Argos Energies zegt met de import van het duurzamer suikerrietethanol vooruit te willen lopen op de Europese richtlijnen voor bijmenging met biobrandstoffen. Vorige week scoorde het bedrijf tweede op de ranglijst van natuurorganisaties voor meest duurzame oliemaatschappij. Eerste was Catom, laatste was Kuwait.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.