Op eerste vrije dag gaat Obama naar sportschool

Wat doet een mens als hij net de machtigste persoon op aarde is geworden? Barack Obama ging de dag na zijn historische zege naar de sportschool en speelde met zijn kinderen.

Obama woonde 21 maanden in zijn campagnevliegtuig en hield drie, vier toespraken per dag. Zijn korte krulharen zijn grijs geworden. Maar zoals dat gaat, rust is hem niet gegund.

Al voor hij voor het eerst wakker werd als president-elect had de Russische president Medvedev Obama gewaarschuwd dat Rusland raketten opstelt bij Europa als hij vasthoudt aan het raketschild van Bush.

Nu heeft Amerika maar één president tegelijk. Maar donderdag kreeg Obama wel al zijn eerste echte nationale veiligheidsbriefing. Voortaan geeft de CIA hem elke dag hetzelfde overzicht van gevaren en geheime Amerikaanse operaties in de wereld als president Bush krijgt.

Bush zelf, die Barack en Michelle Obama maandag op het Witte Huis ontvangt, wil de overdracht zo glad mogelijk laten verlopen. Hij waarschuwde: ‘We staan voor economische problemen die geen pauze toestaan om een nieuwe president te laten wennen.’

Dit wordt ook de eerste presidentiële machtsoverdracht in oorlogstijd in vier decennia, zei Bush. ‘We bevinden ons in gevecht met gewelddadige extremisten die ons aan willen vallen – ze zouden niets liever willen dan deze wisseling gebruiken om het Amerikaanse volk schade toe te brengen.’

Obama houdt vandaag zijn eerste persconferentie. Afgaande op wat zijn medewerkers zeggen, zal hij vooral proberen de huizenhoge verwachtingen te temperen die hij zelf heeft gewekt.

Machtsoverdracht, dat betekent duizenden sollicitaties en sleutelfiguren binnen het regeringsapparaat die vechten om de aandacht van de nieuwe president. Er moeten snel honderden benoemingen worden gedaan, die de aard van de nieuwe regering bepalen.

In Amerika wordt zoiets grondig aangepakt. Obama had al ruim voor de verkiezingen een transitieteam, geleid door de Witte Huischefstaf van Clinton. Woensdag maakte hij een uitgebreider team bekend, dat van de regering kantoorruimte in Washington krijgt.

Obama zelf werkt voorlopig vanuit zijn villa in het zuiden van Chicago. Zijn transitie ziet er nu al net zo gedisciplineerd uit als zijn campagne. De eerste benoeming werd donderdag bekend: stafchef van het Witte Huis wordt iemand die ruim ervaring heeft in het Witte Huis én op Capitol Hill: Rahm Emanuel, Congreslid uit Chicago en vertrouweling van Obama.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.