Op een muisklik afstand

Windows is, ondanks al zijn problemen, niet meer weg te slaan van de computer. De systeemstoringen die er door ontstaan, nemen we voor lief evenals de enorme berg software die de harde schijf belast, alleen om het genoegen te mogen smaken Windows te kunnen draaien....

GERARD GERADTS

Om enkele van die voordelen te noemen: geen moeilijke DOS-commando's meer intypen, snel en eenvoudig kopiëren van bestanden, wissen en verplaatsen van bestanden tussen verschillende directories, eenvoudig schakelen tussen programma's zonder het ene te hoeven sluiten om het andere te kunnen gebruiken. En ook: mooie kleuren, plaatjes en opmaak. Dat alles en meer op een muisklik afstand.

Recentelijk zijn er twee boeken verschenen die in hoofdzaak de goede kanten van Windows accentueren en benutten. Het eerste is Spelen met Windows. De verschillende auteurs van dit boek hebben geprobeerd het beste op het gebied van spel-software onder Windows bij elkaar te brengen. Alle spelletjes die besproken worden, staan op een cd-rom die wordt meegeleverd met het boek. Het is zogeheten shareware. Dat is software die ter beschikking wordt gesteld om te proberen; als het bevalt, wordt verwacht dat je een bepaald bedrag overmaakt naar de rekening van de rechthebbenden.

Het boek omvat zeven hoofdstukken, waarmee een logische indeling wordt gemaakt van de beschikbare software. Zo zijn er arcade- en behendigheidsspelen (onder meer Hyperoid, Prairie Dog Hunt en Nisus Missile Master), Casino- en dobbelspelletjes (Video Poker for Windows, Triple Yahoo), bordspelen (versies van Go, Risk, Zeeslag), kaartspelletjes (CardShark Hearts, WinSolit), puzzels en woordspelletjes (JigSaw, The Cube), adventure en labyrinten (Castle of the winds, Dare to dream) en ten slotte denkspelletjes (MahJong, Domino).

Het is opvallend hoeveel van die oude spelconcepten overeind blijven in de digitale wereld. Avonturen en labyrinten waren er al toen nog niemand van DOS gehoord had en we nog op een schermpje van 15 x 15 centimeter naar groene tekst zaten te kijken onder het toeziend oog van CP/M, de grootvader van DOS. Het is ook heel interessant om te zien dat in deze tijd van virtuele realiteit het spel MahJong, dat mogelijk al honderden jaren oud is, nieuw leven wordt ingeblazen en onder Windows gespeeld kan worden.

Spelen met Windows is een goed concept. Het biedt de spelletjes, uitleg bij de spelletjes, een beetje achtergrond ervan, tips en plaatjes, alsmede de prijzen van de software en de naam van de uitgever.

Het tweede boek behandelt een ander facet van Windows. 380 Windows Tips & Trucs geeft in iets meer dan 380 hoofdstukjes les in Windows. Dat klinkt schoolser dan het is. Nan van der Storm heeft er een helder en soms verrassend naslagwerk van gemaakt. Zo te zien, is er een hoop werk in gaan zitten. Hoe kom je er anders achter dat een wildcard in Windows (ook wel joker genoemd; een teken dat in plaats van verschillende andere tekens gelezen wordt door een computer) net even anders werkt dan onder DOS. Of, hoe je Windows kunt starten met je eigen logo in plaats van met de wapperende vensters van Microsoft. Het kan ook niet anders of alle instructies in het boek - en dat zijn er nogal wat - moeten nauwkeurig nagedaan zijn om de fouten en onduidelijkheden eruit te halen, een tijdverslindende bezigheid.

Wat opvalt bij het doorlezen van dit boek is de ontstellende hoeveelheid dingen die ingesteld, afgeregeld, opgenomen en gewijzigd moeten worden om alles naar behoren te laten draaien onder Windows. Het blijft niet beperkt tot de software zelf van Windows, een beeldscherm, een muis, een toetsenbord en een printer installeren, maar er zijn nog tientallen dingen meer.

Neem alleen al dat schermaanwijsapparaat, de muis. De muis is dus geen muis, de staart moet niet naar achteren, maar naar voren wijzen en je moet er een paar minuten voor uittrekken om er mee te werken. Goed, als je dat onder de knie hebt, leer je wat nieuwe woorden over de muis: dubbelklikken, aanklikken, slepen. Nu moet het ding worden geïnstalleerd.

Hoe dat moet, staat netjes omschreven in het boek van Van der Storm. Die moet daaraan twee pagina's tekst besteden, naar een tip verwijzen elders in het boek en opgewekt meedelen dat je ook nog eens de handleiding die bij de muis wordt geleverd goed moet doornemen, en dat je pas echt verder komt met je installatie als je de programma- en installatieschijven van Windows binnen handbereik hebt. Wat nou plug and play.

Het zal duidelijk zijn waarom dit soort boeken worden geschreven. Het aardigste in dit boek wordt niet gevormd door de uitleg van de installatie en werking van Windows, maar door de tips en trucs. Het nut daarvan varieert per gebruiker, maar er zijn er bij die ons allemaal een hoop vervelend werk schelen. Zo is daar tip 99, met de titel 'handmatig markeren'. Windows biedt ogenschijnlijk alleen de mogelijkheid, één bestand of een hele groep bestanden tegelijk te selecteren. Met die selectie kan dan een paar dingen gedaan worden: wissen, kopiëren of verplaatsen. Er is echter ook een mogelijkheid, een selectie te maken van meerdere bestanden uit een hele groep. Daarvoor dien je de Control-toets ingedrukt te houden en al muisklikkend door de groep te gaan.

Van der Storm kon het niet laten ook iets aan het spelen onder Windows te doen. Zo leren we hoe je kunt smokkelen bij het Windows-spel Patience (een kaartspel dat meegeleverd wordt bij Windows) en hoe je te weten kunt komen met welke tekst de programmeurs van Windows hun collega's en zichzelf belonen voor hun werk. Die zin zit ergens verstopt in het programma, alsmede drie karikaturen van kopstukken van Microsoft. Het zit erin en met behulp van Tips & Trucs haal je het eruit.

Gerard Geradts

Jozef Schildermans en anderen: Spelen met Windows

Academic Service; ¿ 49,50, inclusief cd-rom.

ISBN 90 395 0198X

Nan van der Storm: 380 Windows Tips & Trucs

Uitgeverij Pim Oets; ¿59,-

ISBN 90 72260 47 3

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden