VOLKSKRANT AVONDZONDAG 5 APRIL

Op een enkele ‘idioot’ na houdt Nederland zich keurig aan coronaregels | Ouderen isoleren zodat de economie kan draaien? Dat levert mogelijk tienduizenden slachtoffers op

Op een prachtige lentedag vermaakt Amsterdam zich langs de Amstel, ook al omdat veel plekken in de stad beperkt toegankelijk zijn.  Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Op een prachtige lentedag vermaakt Amsterdam zich langs de Amstel, ook al omdat veel plekken in de stad beperkt toegankelijk zijn.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Vandaag belangrijk

Op een enkele ‘idioot’ na houdt Nederland zich keurig aan coronaregels
Ondanks het mooie weer hield ook afgelopen weekend een groot deel van de Nederlanders zich aan de coronaregels. Op een paar excessen na waren er in natuurgebieden, op stranden en op straat weinig problemen.

Live: laagste aantal Italiaanse doden in twee weken, compensatie voor tandartsen en fysiotherapeuten
De coronacrisis heeft het sociale leven in grote delen van de wereld platgelegd. Volg de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus in dit liveblog.

Minder nieuwe ziekenhuisopnamen, 115 sterfgevallen gemeld
Voor de derde dag op rij meldt het RIVM minder nieuwe ziekenhuisopnamen als gevolg van het coronavirus. Er zijn 253 nieuwe covid-19-patiënten in het ziekenhuis geregistreerd. Gisteren was de toename nog 336. De groei van het aantal ziekenhuisopnamen lijkt dus af te vlakken. Er zijn 115 nieuwe sterfgevallen gerapporteerd door het RIVM.

De opvolger van Jeremy Corbyn is een kopie van Tony Blair, maar dan zonder charisma
Met de overtuigende verkiezing van Keir Starmer tot leider heeft de Britse Labourpartij niet alleen afscheid genomen van Jeremy Corbyn, maar ook van het corbynisme. Na vijf jaar met zichzelf in debat te zijn geweest, wil de oppositiepartij zich nu weer richten op regeringsmacht.

Vanavond op tv

In De slag om Texas (NPO 2, 20.35) maakt journalist Eelco Bosch van Rosenthal een reis door de staat, die ons het Amerika van de toekomst toont. In de eerste aflevering onderzoekt hij de Texaanse waardering voor president Trump. Lees het verhaal dat hij erover schreef voor Volkskrant Magzine. En bij Op1 (NPO 1, 22.30) gaat het over de gesloten verpleeghuizen. Hoe menselijk is het om ouderen in hun laatste levensfase te scheiden van hun naasten? Meer tv-tips vindt u hier.

Opinie

Opinie op zondag: Rutte wordt nooit een staatsman
Alle lof die premier Rutte nu ten deel valt, is zwaar overtrokken en gezien zijn staat van dienst misplaatst, betoogt Thomas von der Dunk.

Aanraders van de redactie

Dan richt de Urker dominee zich tot God: ‘Help ons de regels op te volgen’
Enkele kerken op Urk, dat relatief veel coronagevallen heeft, werden fel bekritiseerd omdat zij diensten bleven houden voor het maximaal toegestane aantal kerkgangers. Hoewel veel Urkers de ophef niet begrijpen, hebben de kerken zich die kritiek toch aangetrokken.

Dominee Arend-Jan de Boer van de Rehobothkerk in Urk neemt zondagochtend de dienst op die de leden van de gereformeerde kerk even later thuis kunnen beluisteren. Beeld Marcel van den Bergh
Dominee Arend-Jan de Boer van de Rehobothkerk in Urk neemt zondagochtend de dienst op die de leden van de gereformeerde kerk even later thuis kunnen beluisteren.Beeld Marcel van den Bergh

Ouderen isoleren zodat de economie kan draaien? Dat levert mogelijk tienduizenden slachtoffers op
Isoleer de ouderen en laat het coronavirus rustig zijn gang gaan: het lijkt zo’n aanlokkelijk idee. Maar een vreselijke ramp die tienduizenden Nederlanders het leven zal kosten, is daarmee nog altijd niet van de baan.

Moeder tegen zoon: ‘Je bent een risicofactor. Ik wil geen corona krijgen van jou’
Nu het mooi weer is, botsen de preciezen en de rekkelijken in de coronacrisis. De een interpreteert de kabinetsregels strikter dan de ander. Dat kan leiden tot spanning, zeker als dat gebeurt in één gezin.

Aan sommige liedteksten worden artiesten anno 2020 liever niet meer herinnerd
Veel liedjes met dubieuze teksten werden hits, maar nu de wereld ‘woke’ is ligt elk woord onder een vergrootglas. Tien nummers die nu niet meer zo lekker klinken.

null Beeld Elzeline Kooy
Beeld Elzeline Kooy

De coronacrisis is waarschijnlijk ook een obesitascrisis
Los van de coronacrisis, stelt columnist Teun van de Keuken dat we ook in een obesitascrisis zitten. Overgewicht kan leiden tot nare ziektes en de kosten van een ongezonde leefstijl lopen hoog op. ‘Als er zoveel chronische ziektes vermeden kunnen worden door gezonder te leven, dan is overgewicht de ergste aandoening van deze tijd.’

Anne Frank als vlogger. Het werkt beter dan verwacht
Aaf Brandt Corstius bekeek de nieuwe YouTubeserie van het Anne Frank Huis waarin Anne wordt gepresenteerd als vlogger. ‘Dit concept is genoeg om een uur over in een diepcynische lachstuip te schieten’, schrijft Aaf, maar het viel uiteindelijk best mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden