Op de voorpagina hoort nieuws te staan

I n een tijd dat hier en daar op redacties de vraag wordt opgeworpen of de gebeurtenissen in Afghanistan nog wel een plaatsje op de voorpagina verdienen, kennen de makers van serieuze tijdschriften als Der Spiegel, Time of Newsweek geen twijfel....

Der Spiegel begint een vierdelige serie over de achtergronden van de terroristen die op 11 september toesloegen in de Verenigde Staten. 'We zullen dansen op hun graven', vat het blad de drijfveren van de zelfmoordpiloten samen. Een schoolvoorbeeld van een nauwgezette reconstructie, waarop het blad soms het patent blijkt te hebben.

Het is niet verwonderlijk dat juist de Duitse media diep zijn gaan spitten. Drie van de vier kamikazevliegers - Mohammed Atta, Marwan al-Shehhi en Ziad Jarrah - woonden lange tijd in Duitsland.

Maar uit Der Spiegel blijkt dat het daar niet bij bleef. 'De Strijders uit Pearl Harburg' heet het zeventien pagina's lange verhaal. Harburg is een wijk in het Noord-Duitse Hamburg, waar de aanslagplegers en hun medestrijders zich jarenlang ophielden.

Het Bundeskriminalamt (BKA) kreeg één dag na de aanslag een lijst met verdachten van de Amerikanen. Diezelfde avond viel de politie het huis aan de Marienstrasse 54 in Harburg binnen. Daar woonden Atta en zijn kompanen. De drie vierkante kamers in de trieste wijk met Ford Fiësta's voor de deur waren leeg, in de kelder werden enkele papiertjes met Arabisch opschrift gevonden. Verder was er niets.

Het BKA zette zeshonderd mensen op de zaak. Er kwamen nieuwe namen, nieuwe verdachten in beeld. Nadat geldoverboekingen en telefoongesprekken uitgebreid in kaart zijn gebracht, bleek dat Duitsland niet alleen de drie piloten had geherbergd, maar ook een reeks medeplichtigen.

Ze kwamen in de jaren negentig studeren. Zij werden echter prototypes van een nieuw soort terrorist: welvarend en slim. Dus bezondigden zij zich niet aan klein bier als wat autobommetjes, aldus Der Spiegel. Nee, hun doel moest grootser zijn.

En die ideeën zijn gegroeid en gerijpt in Harburg, eerst schoorvoetend, later zonder remmingen. Het gebeurde in alle openheid. Volgens Der Spiegel moeten medebewoners in de wijk hebben geweten dat er in hun midden een radicale groep ontstond die zijn haat tegen joden en Amerikanen bij de thee uitdroeg.

Tegen de prestatie van der Spiegel steken Time en Newsweek wat bleekjes af. Het eerste blad vat de militaire gebeurtenissen in Afghanistan samen en schetst de nakende machtsstrijd tussen de leiders van de Noordelijke Alliantie. Het blad pent vervolgens twintig pagina's vol over de veranderde wereld na 11 september, meer iets voor de oudejaarsbijlage.

Newsweek had een exclusief gesprek met president Goperge Bush en zijn vrouw Laura. Meer de mens achter de functie, wat de anekdote oplevert over hoe Bush - die in de nacht van 11 op 12 september erop stond gewoon in zijn eigen bed te gaan slapen - midden in de nacht door de veiligheidsdienst met zijn vrouw toch naar de bomvrije kelder werd gestuurd.

Op de cover figureert de Britse premier Tony Blair, die door Newsweek bekwaam wordt gefileerd. 'De chef-prediker voor de oorlog in Afghanistan'. Een voortreffelijk, kritisch profiel, waarbij het slachtoffer zelf ook aan het woord komt: 'Fundamentalisme binnen de islam is niet anders dan de protestanten die in Belfast de straat opgaan om daar een katholiek dood te schieten.'

En Blair staat bij Newsweek dus terecht op de voorpagina.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden