REPORTAGE

Op de Tibidabo houdt iedereen zich schuil

Terwijl Johan Cruijff in stilte wordt gecremeerd, lijkt Barcelona stil te staan. Vanwege Pasen, natuurlijk, al heeft het wel iets symbolisch.

Fans brengen bij het stadion van Barcelona de laatste eer aan Cruijff. Vanaf vandaag is een rouwkapel ingericht. Beeld ANP
Fans brengen bij het stadion van Barcelona de laatste eer aan Cruijff. Vanaf vandaag is een rouwkapel ingericht.Beeld ANP

De laatste stappen van Johan Cruijff brachten hem van zijn huis naar het medisch centrum Teknon. Hij hoefde de straat maar uit, voorbij de halte van de buurtbus, langs de muur waarachter zich de villa van de buren schuilhoudt. Vijftig meter, op weg naar de dood.

Op vrijdag is het stil rond Cruijffs huis. Er zijn twee kaarsen uitgewaaid en er liggen een paar rozen. Elders in de stad wordt Johan Cruijff gecremeerd, de man die deze dagen onsterfelijk en eeuwig wordt genoemd. Het gebeurt in besloten kring. 'Wederom vragen wij u nadrukkelijk om de privacy van de familie te respecteren in deze bedroefde en moeilijke tijden', staat in een communiqué dat het management van Cruijff deed uitgaan.

Het past bij de manier waarop Cruijff en zijn familie leefden op deze heuvel: op zichzelf. De luiken van zijn grote, witte huis bleven altijd gesloten. 'Hij praatte niet veel met de buren', zegt een wijkgenoot. 'Een heel discreet leven', beaamt een echtpaar dat op weg is naar de sportschool tegenover het huis van de familie Cruijff. De vrouw van Cruijff is er weleens gesignaleerd, Cruijff zelf niet. 'Hij bracht meer tijd door op de golfclub', weet een man die ook net heeft gesport. 'Daar is het nog elitairder.'

Cruijff leeft voort

Deze zes videovoorbeelden tonen dat Johan Cruijff voortleeft in het voetbal van nu.

Cruijff woonde in de duurste wijk van Barcelona. De huizen zijn gebouwd op de flanken van de heuvel Tibidabo - een tribune die ze laat uitkijken over de drukte in de rest van de stad. Op afstand.

En vandaag lijkt het wel alsof de hele buurt zijn laatste ademtocht heeft uitgeblazen. De bewoners laten zich nauwelijks zien. Het zal ermee te maken hebben dat de Barcelonezen hun stad met de Paasdagen graag overlaten aan de toeristen. Ook de inrichting van een rouwkapel bij het stadion van Barcelona is een dag uitgesteld. Vanaf zaterdag kunnen fans hun eer betonen aan de grootmeester.

Alleen de buurtapotheek is open, twee blokken de heuvel af. 'Johan Cruijff was hier klant', weet de jongen achter de balie. 'Meestal kwamen zijn artsen of zijn zoon medicijnen halen. Een enkele keer stond hij hier zelf. Maar op het laatst ging dat niet meer.'

Als Cruijff die laatste meters naar het ziekenhuis inderdaad te voet heeft afgelegd, zoals een Spaanse journalist verzekert, dan bewijst dat eens te meer dat hij zich nooit gewonnen wilde geven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden