Op de Rotterdamse scholengemeenschap Ibn Ghaldoun ging het al vaker mis

De examenfraude bij het Rotterdamse Ibn Ghaldoun - de grootste in de Nederlandse geschiedenis - zou wel eens de doodsteek voor de scholengemeenschap kunnen zijn. Sinds de oprichting van de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in 2000, is de school regelmatig in opspraak geweest. Een overzicht van het problematische verleden van de middelbare school.

De islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam waar eindexamens voor vwo, havo en vmbo zijn gestolen. Beeld anp

2000: Opstartproblemen
Na de oprichting kent de school al direct opstartproblemen. In het begin wordt vooral aan de kwaliteit van de lessen getwijfeld. Het is onduidelijk hoeveel gekwalificeerde leerkrachten de school heeft en hoeveel leerlingen er zijn. Daarnaast zou veel lesmateriaal niet overeenkomen met de wettelijke bepalingen. De school erkent de tekortkomingen, maar constateert 'opstartproblemen'. Drie maanden na de oprichting plaatst de Onderwijsinspectie de school onder geïntensiveerd toezicht.

2006: Lage cijfers
In 2006 blijkt uit het jaarlijkse scholenonderzoek van dagblad Trouw dat het onderwijs op de Ibn Ghaldoun zwaar onder de maat is. Leerlingen halen gemiddeld lage cijfers en blijven vaak zitten. Uit een inspectierapport blijkt vooral dat de leraren tekort schieten. De leerkrachten zijn jong en onervaren, en beheersen de Nederlandse taal niet goed.

Opnieuw zegt de directeur van Ibn Ghaldoun dat het aan opstartproblemen ligt. 'De eerste lichting scholieren zorgde voor veel problemen. Veel van hen waren van andere scholen weggestuurd en wij namen ze wel aan.'

Beeld anp

2007: Reisjes naar Mekka
Een jaar later barst de bom wanneer blijkt dat Ibn Ghaldoun al sinds 2003 onrechtmatig subsidiegeld uitgeeft. De school financiert met het overheidsgeld reisjes naar Mekka en Medina. Volgens de Onderwijsinspectie is circa 200.000 euro besteed aan reizen die 'geen educatief karakter' hadden.

Daarnaast staan er twee imams op de loonlijst van de school als 'maatschappelijk werker'. Ten onrechte, oordeelt de rechter, want de imams geven geen les op de school. Het gaat totaal om een bedrag van 1,2 miljoen euro aan subsidiegeld dat ten onrechte is uitgegeven. Dat moet de school terugbetalen aan het ministerie van Onderwijs. Hierdoor heeft de school inmiddels een flinke schuld opgelopen.

2008: 'Verander van school'
De slechte beoordeling over Ibn Ghaldoun zet de Rotterdamse onderwijswethouder Leonard Geluk in 2008 tot het sturen van een oproepbrief aan alle ouders van de school. Hij adviseert daarin ouders hun kinderen naar een andere school te sturen, omdat de school als zeer zwak te boek staat. Bovendien draait hij de subsidiekraan dicht. De rechtbank oordeelt later dat hij ouders niet mocht oproepen dit te doen.

'Ik maak me echt veel zorgen over de kwaliteit van het onderwijs dat kinderen hier krijgen', zei Geluk destijds. 'Ik begrijp niet dat een school jarenlang zo slecht kan presteren, en dat je als overheid daar niet echt iets aan kunt doen.' Daarom roept hij het Rijk op een wetgeving te maken die het mogelijk maakt eerder in te grijpen bij slecht functionerende schoolbesturen. Deze wet treedt uiteindelijk in 2010 in werking.

Beeld anp

2009: Iets positiever
In 2009 lijkt het wat beter te gaan met de scholengemeenschap. De Onderwijsinspectie is positief over de ontwikkelingen, en laat weten het oordeel over de school te kunnen bijstellen van 'zeer zwak' tot 'zwak'.

Wethouder Geluk laat weten dat het oordeel een positief teken is, maar dat er nog geen sprake is van een voldoende functionerende school.

Beeld anp

2012: Hoogste vorm van toezicht
Veel beter wordt het in de jaren daarna niet. Het laatste inspectierapport uit 2012 laat alsnog geen denderende resultaten zien. De havo- en vwo-afdeling van de school scoren voldoende, maar de gemiddelde eindexamencijfers van het vwo blijven de afgelopen twee jaar rond de 5,9 hangen.

Twee afdelingen van het vmbo gelden nog steeds als zwak. Sinds september 2012 staat de school bovendien onder de hoogste vorm van financieel toezicht.

2013: Grootschalige fraude
Op de dag dat vwo-leerlingen hun eindexamen Frans moeten maken, blijkt dat het examen op internet is uitgelekt. Leerlingen kunnen die dag niet hun examen maken, en moeten een dag wachten. In de dagen daarna worden totaal drie leerlingen van Ibn Ghaldoun gearresteerd in verband met de diefstal.

Deze week wordt bekend dat er in totaal vijftien examens zijn gestolen. Leerlingen van Ibn Ghaldoun moeten opnieuw eindexamen doen voor de vakken waarvan de examens zijn gestolen.

Nadat het onderwijs en de financiën bij de scholengemeenschap al onder toezicht stonden, staat nu ook het bestuur onder toezicht. Deze opeenstapeling wordt door verschillende politici met beide handen aangegrepen om nog maar eens te pleiten voor sluiting van de school. De school vreest voor haar examenlicentie, maar moet de conclusies van de Onderwijsinspectie afwachten.

Rector Bart Renders (L) en voorzitter Ayhan Tonca van de Raad van Bestuur van de Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun geven een persconferentie naar aanleiding van de diefstal van de examens door scholieren. Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden