Op de pijnbank

De jury heeft gesproken. Vanaf vandaag staan zes winnaars op de vaste plek van psychiater Sigmund.
Op deze pagina een greep uit de net niet in de prijzen gevallen inzendingen: 'Ik voel me een aai-pot.'

In bad gaan helpt. Dat is een van de lessen die we dit jaar kunnen trekken uit de Sigmundwedstrijd. Ruim 1.500 lezers deden een duit in het zakje. Of eigenlijk drie duiten. Waar er bij eerdere edities slechts één cartoon van tekst moest worden voorzien, zaten nu drie lege tekstballonnen verlegen om inbreng.

'De inzendingen waren de afgelopen jaren weliswaar massaal, maar nog lang niet massaal geestig genoeg', schreven we twee weken geleden, ondersteund met goedbedoelde grappenraad. Een leuke grap is behalve hilarisch ook origineel, drukten we potentiële deelnemers op het hart. U moest testgniffels uitlokken bij de buren. Kort en bondig zijn. Op grappen broeden. Nadenken in bad. En maar één suggestie per plaatje insturen.

Ultieme dijenkletsers blijven zeldzaam, maar we konden merken dat u massaal in de kuip bent gaan liggen. Pim Trooster gelooft niet zo in het verkwikkende effect van badschuim. 'Eigenwijs als ik ben, heb ik alle adviezen in de wind geslagen en gewoon mijn eerste ingevingen genoteerd', mailde hij. Maar juist een 'ly-bri-do-fa-so-la-ti-dom' was gebaat geweest bij een overnachting op de humorplank.

Troosters tekst hoort bij de eerste tekening, waarop psychiater Sigmund staat afgebeeld naast een sippe vrouw en een doos lustpillen. Zijn blik dwaalt over de bijsluiter. 'Dan verklaar ik u hierbij tot man en vrouw', poogt Marc van der Veen uit Rhoon zeker niet onverdienstelijk.

Originaliteit aanvoelen is een gave die niet iedereen gegeven is, concluderen we uit alle inkoppertjes inzake overbeharing. Er is natuurlijk het voor de hand liggende grapje 'voor haar', wat dan weer rijmt op prikkelbaar, met alle kortingsbonnen voor ladyshaves en ontharingscrème van dien. Ook bepaald niet zeldzaam: 'Garantie, na drie weken wilt u vaker seks met uw man dan hij met u.'

Veel inzenders raden de treurende pilgebruikster bezoekjes aan Bokito, Badr Hari en de dierentuin af. 'Met dit product worden transgenders aantrekkelijker voor bearlovers', stelt Talko Dijkhuis voor. Bijna alle grappen bevestigen wat er al te zien is. Misschien dat de jury zich juist daarom gecharmeerd toont van het 'Nee, geen bijverschijnselen' van Gerard Berends. Hij kijkt over uiterlijkheden heen, wat pleit voor zijn grap.

Voor de inzendingen van de tweede strip is de jury het dankbaarst. Vooral die waarbij de arme teddybeer in een grimmiger daglicht wordt gezet. 'Hij wil mij vermoorden en met mijn zusje naar bed gaan', fantaseert Ton de Graaff. Met: 'Nou lapzwans, wat is er aan de hand?' valt Bart Lammers net buiten de prijzen. Stukken leuker dan knuffeltherapie, alle beregoedvariaties, 'zag twee beren broodjes smeren' en 'beer zoekt vrouw'.

Opvallend: de gehavende beer wordt relatief vaak een hechtingsstoornis toebedeeld, al dan niet als gevolg van seksueel misbruik. Naast 'meneer pastoor' zijn ook Robert M., Zwarte Piet, de poppendokter en Gordon met de beer in verband gebracht. Het verklaart misschien waarom hij zich zo massaal in stilzwijgen hult. 'Toen ik seksueel misbruikt was, zei ik ook niks.'

Uit de inzendingen voor strip drie blijkt maar weer dat woordgrappen alleen gedoseerd leuk zijn. Te vaak is Sigmund uitgedaagd voor potjes WordFeud of WordFreud. Ook bij verwijzingen naar onlinetherapie slaat de originaliteitsmeter niet uit. Van woordgrappen over tablets moet de jury zuchten. 'Dit tablet heeft geen bijwerkingen en de e-therapie bevalt me uitstekend!' Of: 'Weet u dokter, ik voel me een aai-pot maar ik heb een i-pad.' Met vriendelijke groeten, Jacques Versteeg. Verstuurd vanaf mijn iPad.

Alvast een tip voor volgend jaar, qua haar op de tanden en beren op de weg. U bent nooit de enige die de grap van de eeuw aan een spreekwoord denkt te kunnen ontlenen. Verder moet uitleg overbodig zijn. Dus geen 'Spychisch zeggen veel klanten van me en is dus bewust zo geschreven!' Vlak tot slot het effect van leuke woordvondsten niet uit. Een van de zes winnaars heeft de jury een innerlijke lachstuip bezorgd met 'vaginale hoestbui'. Denk daar maar eens over na.

Bondigheid

Sigmundtekenaar Peter de Wit kon tijdens het juryberaad zijn zwak voor papieren post niet verhullen. 'Van briefkaarten en uitgeknipte krantenpagina's krijg je toch de indruk dat iemand extra zijn best heeft gedaan.' Allemaal waar, maar het stripje met pen invullen verdient vooral aanbeveling ter controle op bondigheid. Een tekst als 'Hmmmm... ik vermoedde al iets dergelijks: in de bijsluiter staat dat het gebruik van deze lustpil in sommige gevallen kan leiden tot overmatige masculine kenmerken! Dit wil echter niet zeggen dat de lusten van de gebruiker verminderen!', bekt eenmaal in zo'n klein vakje gepropt niet echt lekker.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden