'Op de Parade hangt nog altijd dezelfde lekkere, losse vibe'

De zomer is pas echt begonnen als de Parade-karavaan weer langs de grote steden trekt. Tot en met 23 augustus is het theaterfestival neergestreken in Amsterdam, waar  gasten van de Volkskrant u door het uitgebreide programma gidsen. Vandaag: DJ Lars Dales (1981), bekend van het duo Detroit Swindle.

Lars Dales.Beeld via Facebook

En, alles kunnen zien wat je wilde zien?

Nou, ik wilde heel graag naar De Levende Jukebox. Mijn vriendin had die namelijk nog nooit gezien. Ik kwam hier vroeger veel als kind en dan gingen we daar altijd naartoe. Voor mij betekende dat eindeloos veel lol maar ze bleken er gisteravond niet te staan. Helaas.

Dus je bent hier vaste gast?

De moeder van een van mijn beste vrienden werkte ooit voor de Boulevard of Broken Dreams, de voorloper van de Parade. Op een gegeven moment zijn we met haar, mijn moeder en de rest van het gezin in één huis gaan wonen. Onze achterburen bleken toevallig ook connecties met de Parade te hebben. Dus elk jaar gingen we daar met heel de bende naartoe.

Altijd in Amsterdam?

Altijd. Ik ben nog nooit in een andere stad naar de Parade geweest. Ik ben erg honkvast, ha.

Kom je hier nog steeds ieder jaar?

De laatste jaren niet echt meer. De Parade is altijd in de zomer, dus dan sta je sowieso 1-0 voor. Maar toch was het hier in Amsterdam op een gegeven moment te veel een dingetje geworden, een beetje te hip. Iedereen ging hier avond na avond naartoe, daar had ik niet zo veel mee. Ik heb het idee dat dat nu wel iets anders is. Er zijn inmiddels zoveel festivals bijgekomen, dat mensen dit volgens mij weer een beetje hebben gelaten.

Wanneer was je hier voor het laatst?

Twee jaar geleden. Toen ben ik ook weer naar de Levende Jukebox gegaan. Dat was lachen, want ik kwam mijn oud-buren weer tegen. Ze speelden alle standaardnummers. I Beg Your Pardon, Vuile Huichelaar en De Vlieger. Lekker meeblèren.

Hoe was het om nu weer terug te zijn?

Heel leuk. Ik vond het vooral leuk dat ik nu ook een beetje werd gedwongen naar voorstellingen te gaan, want ik ben zelf niet zo van het theater. Terwijl, als ik ga, ik het vaak heel leuk vind. We zijn nu bijvoorbeeld naar Zwembad geweest van Carver. Dat was heel grappig, bij vlagen heel simpel en flauw maar dat was ook de sterkte.

En de andere voorstelling die je hebt gezien?

Dat was Op Goed geluk(t) (Daniëlle Schel, red.). Dat begon een beetje als een soort musical, wat helemaal niet mijn ding is. Maar uiteindelijk vond ik het wel grappig. Ik had er alleen een beetje moeite mee dat het er allemaal wat dik bovenop lag. Het had iets van stand-up, daarbij vind ik het juist leuk als het iets meer ingetogen is, dat je bij wijze van spreken pas na een paar minuten door hebt hoe de ene grap aan de ander is verbonden. Ik vind het wel heel knap hoe je in je eentje zo'n show kan dragen. Zelfs al is het niet per se my kind of show.

Waarom had je voor deze twee gekozen?

Ik houd wel van akward situaties. Daar draaide het bij Zwembad sowieso om. Ik dacht eigenlijk dat Op goed Geluk(t) over dertigers dilemma's zou gaan, maar de hoofdscène ging vooral over de middelbare school. Al had ze het wel een paar keer over in de bloei van je leven zijn, denk ik dat het de voorstelling goed zou doen als het daar meer over zou gaan. Er lopen hier op de Parade bijna alleen maar dertigers rond die midden in die life choices zitten en akward dingen meemaken. Scharrels, kinderen. Dat trok me juist aan.

Jij zit ook middenin die dertigers dilemma's?

Ha, zeker.

Behoort de Silent Disco nog tot de verplichte nummers als je op de Parade bent?

Vroeger wel. Dan was ik hier met een groep vrienden, gingen we aangeschoten naar de Silent Disco. Dat was lachen. Nu voel ik geen burning sensation meer. De zweefmolen behoort wel nog tot de verplichte nummertjes. Ook deze keer heb ik het weer gered mijn cocktail binnen te houden. Ik ben niet zo'n held met draaiende attracties.

Nu we het er toch over hebben: cocktail- of wijnbar?

De cocktailbar, zeker.

Beste cocktail?

De scroppino. Het meisje achter de bar maakte hem vers voor onze neus, dat kan ik waarderen.

En qua eten?

Wij hebben wat gehaald bij Hot Mama Hot, dat was heel goed. Vooral de chickenwings. En er staan daar leuke mensen in de bediening die ondanks alle drukte toch vrolijk blijven.

Is de sfeer op de Parade nog een beetje zoals je die uit je jeugd herinnert?

Alles lijkt natuurlijk groter en indrukwekkender als je jong bent, maar er hangt nog altijd dezelfde lekkere, losse vibe. Je voelt je er niet zo over je schouders gekeken. Ik hoop dat ze dat niet verliezen, want het is allemaal al wel wat strakker geregeld. Vroeger had je nog geen statiegeld op de sangriakannen, bijvoorbeeld. Juist door dat knutselkneuterige gevoel gaat iedereen hier bij elkaar aan tafel zitten, praatjes maken. Heel on-Amsterdams eigenlijk, normaal zit iedereen meer in zijn eigen vibe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden