Op de loop voor het dreigende water

Na de evacuaties op dinsdag zal er vandaag opnieuw een volksverhuizing plaatsvinden. Honderdduizend mensen uit het gebied rond Tiel en Culemborg moeten hun woning verlaten....

MICHIEL KRUIJT

Biesbosch, Hoeksche Waard en Zwijndrechtse waard

Er zijn nog geen problemen in deze gebieden. Donderdag is het springtij. Als de wind op die dag uit noordwestelijke hoek komt, is er kans op overstromingen in delen van Dordrecht en Zwijndrecht. Het water in de Waterweg wordt dan in oostelijke richting opgestuwd en zal het water van de Merwede ontmoeten, dat naar het Westen stroomt. Een extra hoog waterpeil is het gevolg.

Alblasserwaard

In Hardinxveld-Giessendam zijn mensen die buiten de dijk wonen gewaarschuwd hun huisraad een verdieping hoger te zetten. Vandaag zal de Merwede haar hoogste punt bereiken. Er is permanente dijkbewaking. Overwogen wordt ook dit gebied te ontruimen.

Land van Altena en Land van Heusden

Draaiboeken liggen klaar voor het geval deze streek moet worden geëvacueerd. Vooralsnog is daar geen sprake van.

Regio ten zuiden van Utrecht

Veel dijken langs de Nederrijn/Lek zijn op deltahoogte gebracht, dus bestaat er daar geen gevaar voor overstroming. Alleen de Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen en de Lekdijk tussen Jaarsveld en Schoonhoven baren zorgen. Maar de verantwoordelijke hoogheemraadschappen noemen de situatie rond deze zwakke dijken niet ernstig.

Culemborgerwaard en Tielerwaard

Gistermiddag werd het dringende advies gegeven om deze gebieden te verlaten, waar in totaal zo'n 144 duizend mensen wonen. Tweederde daarvan moet worden geëvacueerd. Vooral de harde wind in het gebied rond Tiel baart zorgen. Tussen die stad en Waardenburg ligt een nogal zwakke dijk.

Enkele duizenden inwoners van Oost-Gorinchem hebben hun woning inmiddels verlaten uit angst voor het stijgende water van de Merwede. De dijken langs deze rivier zijn stabiel.

Regio rond 's-Hertogenbosch

Ten zuiden is de polder Bossche Broek volgelopen, nadat een dijk langs de Dommel brak. Als gevolg van deze overstroming moest de snelweg A2 tussen Den Bosch en Boxtel worden afgesloten.

Bommelerwaard

Ongeveer 45 duizend inwoners zijn hier geëvacueerd. De dijken houden het nog.

Land van Maas en Waal

Dit gebied is grotendeels ontruimd. De dijken bij Dreumel, Wamel en Druten (een strook van zestien kilometer) dreigen te bezwijken. Het water loopt er al over heen. Volgens ooggetuigen staan er flinke hoeveelheden kwelwater achter de dijken. Zo'n 40 duizend mensen zijn geëvacueerd.

IJssel

Bij Deventer loopt het water van de IJssel de Wilpse Kleipolder in, maar de dijk is daar nog intact. In de binnenstad van Deventer stijgt het waterpeil, het water klotst daar tegen de woningen op de kade.

Het dichtbij gelegen dorp Fortmond moet mogelijk worden geëvacueerd.

In Kampen kan vanavond een kritieke situatie ontstaan, als het water in de IJssel het hoogste punt bereikt. Volgens Rijkswaterstaat kan het stijgen naar 2,48 meter boven NAP. Dat is ruim 60 centimeter hoger dan in eind 1993.

Overbetuwe en De Liemers

Evacuatie is niet aan de orde. Alleen bij Lathum langs de IJssel ligt een zwakke dijk, maar daar dreigt nog geen gevaar.

Regio rond Nijmegen

De hele Ooijpolder (15.000 inwoners) is geëvacueerd. Vooral bij het gehucht Groenlanden is kans op dijkbreuk. Ook het meer oostelijk gelegen dorp Millingen aan de Rijn loopt gevaar onder te lopen.

Aan de overkant van de Rijn is de situatie in Tuindorp bij Lobith zorgelijk, maar de inwoners hoeven nog niet weg. Vandaag zal de dijkbelasting in dit gebied maximaal zijn. De Rijn bereikt bij Lobith een verwachte waterstand van 16,70 meter boven NAP. Het hoge water zal waarschijnlijk enkele dagen aanhouden.

De burgemeester van Mook heeft de inwoners van de dorpen Middelaar en Plasmolen dinsdag dringend aangeraden hun woningen te verlaten. Het gehucht Middelaar was zondag al bijna omsloten door het Maaswater.

Noordoost-Brabant

Inwoners van dit gebied hoeven zich nog geen zorgen te maken. 'De Brabantse dijklichamen houden zich op dit moment goed. We zien geen enkel probleem', aldus een woordvoerder van het coördinatiecentrum in Den Bosch. Bij Gennep konden de nooddijken het water nog net keren, maar vandaag zal het water in de Maas met nog eens vijftien centimeter stijgen.

Noord-Limburg

Bij Roermond wordt vanochtend de hoogste stand verwacht (20,65 meter boven NAP, 13 centimeter meer dan in 1993). Ook Venlo zal een recordwaterstand beleven. Met man en macht wordt in de twee steden gewerkt aan versterking van de dijken.

In Ohé en Laak is de situatie kritiek. Een lekkende dijk dreigt te bezwijken. Enige honderden mensen zijn geëvacueerd, de rest is geadviseerd ook te vertrekken. Ook Roosteren wordt door het wassende water bedreigd, de bevolking is inmiddels ontruimd.

Zuid-Limburg

Bij Borgharen is het water van de Maas aan het dalen. Dinsdagochtend werd daar de hoogste stand bereikt (45,71 meter boven ANP). Als gevolg van het goede weer in de Ardennen en Noord-Frankrijk zal de Maas vanochtend zijn gedaald tot zo'n 45,45 meter, verwacht Rijkswaterstaat.

De commissaris van de koningin in Limburg, Van Voorst tot Voorst, waarschuwt echter voor een te groot optimisme. In Borgharen daalt de Maas, maar Roermond krijgt nog een enorme waterhoeveelheid te verwerken vandaag, aldus de commissaris.

Ongeveer 2600 van de 3600 bewoners in Borgharden en Itteren zijn geëvacueerd. Burgemeester Houben van Maastricht heeft een noodbevel uitgevaardigd, waardoor het verboden is met eigen vervoer naar Oud-Itteren te gaan. Door de sterke stroming tussen Oud- en Nieuw-Itteren is dat levensgevaarlijk.

Vijf wijken van Maastricht dreigen onder te lopen. Alle 225 gedetineerden in de penitentiaire inrichting Overmaze zijn overgebracht naar andere gevangenissen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden