Op de leeslijst: Pleijster, Ekman, Rabou

Zoveel boeken, zoveel keuzes. Om u te helpen, selecteert de Volkskrant wekelijks de drie beste, mooiste of spannendste nieuwe titels.

Beeld Joost van den Broek

De Afrekening

Kerstin Ekman
De Geus
480 pagina's
€24,95

Meesters in spanning die Scandinaviërs. Elke detectiveserie krijgt zijn eigen Amerikaanse remake. Ook lezen is nagelbijten. Kerstin Ekman, een van de belangrijkste auteurs uit Zweden, hoeft er in haar nieuwste roman niet eens een lijk voor op te voeren. In De Afrekening - een lijvig boek met stoffen omslag - draait het erom wie de waarheid vertelt. Lillemor Troj is een gevierd schrijfster die een manuscript in handen krijgt over haar eigen leven. Vol persoonlijke details én met de onthulling dat ze niet zelf verantwoordelijk is voor haar oeuvre. Ze had inderdaad een co-auteur, maar deze Babba wilde nooit in de schijnwerpers staan. De twee vrouwen hadden een duidelijke deal: Lillemor het gezicht, Babba het geheime schrijftalent. Wat beweegt Babba om nu de waarheid te vertellen? En is het wel de waarheid?

Enerzijds is het een realistisch verhaal over een geheime samenwerking tussen twee heel verschillende vrouwen, schrijft Jannah Loontjes in haar viersterrenrecensie. Anderzijds blijf je nieuwsgierig naar de betrouwbaarheid van de verteller. Zoals in al haar detectives speelt Ekman ook hier in op het menselijk verlangen naar waarheid. 'Je wilt het weten, ook al zijn ze beiden verzonnen personages in een fictief verhaal, en wl in een zeer vermakelijk en enigszins duizelingwekkend verhaal.'

Beeld De Geus

Dijken van Nederland

Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken
NAi010 336
pagina's €49,50

Golfklapzone, tuimelkade, natuurlint, dijkring; bestudeer de eerste atlas van ons zo typische dijklandschap en je woordenschat wordt aanzienlijk groter. Landschapsarchitecten Eric-Jan Pleijster en Cees van der Veeken wisten minister Schultz te bewegen tot een voorwoord - de dijken zijn nou eenmaal een zaak van nationale trots - en diverse geleerde dijkkenners tot een bijdrage. Zo staat de atlas niet alleen vol met kaarten, tabellen en dwarsdoorsnedes, maar lees je bijvoorbeeld ook over een minuscuul weekdiertje dat in 1730 alle zeedijken wegvrat en zo voor een ramp zorgde.

De auteurs kijken ook naar de toekomst. Klimaatverandering, overbevolking, technische innovaties, dat werk. Ze doen het op een stoere, objectieve wijze, schrijft Carien Overdijk in haar lovende recensie. 'Dit gebundelde erfgoed ontroert en beklijft. Deze stoeptegel zet je niet gelijk weg na het oh-en-ah doorbladeren.'

Beeld NAi

Ferguut - De Ridder met het Witte Schild

Geïllustreerd door John Rabou en bewerkt door Ingrid Biesheuvel
De Vier Windstreken
80 pagina's
€19,95
Vanaf 9 jaar

Deze Oudfranse vertelling is precies wat je nodig hebt om kinderen, neefjes en nichtjes te vermaken tijdens de lange kerstzit bij familie. Ferguut is een op avonturen beluste boerenknaap die zich het kasteel van koning Arthur binnenbluft. Een paard of glimmende uitrusting bezit hij niet, slechts een harnas van roestige potten en pannen. Wel helpt het dat hij onderweg twee struikrovers overmeestert en hun hoofden gezellig meetorst onder zijn arm als een soort van bloederige sollicitatiebrief. De koning is onder de indruk en stuurt de jonge Ferguut eropuit de Zwarte Ridder te verslaan.

Dankzij de niets verhullende illustraties van John Rabou, ontwerper van het Land van Ooit, is Ferguut het ruigste ridderverhaal in het Nederlands, schrijft Pjotr van Lenteren in de Volkskrant. 'Het realiseren van zijn jongensdroom heeft hem vijftien jaar gekost en dat is eraan af te zien.' Reuzen met oren zo groot als jachthonden hakken paardenkonten doormidden met uit de grond gerukte bomen. Hatsa.

Beeld De Vier Windstreken
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden