Op de leeslijst: Napoleoni, Katz Krefeld en Wiseman

Zoveel boeken, zoveel keuzes. Om u te helpen selecteert de Volkskrant wekelijks de drie beste, mooiste of spannendste nieuwe titels. Deze week: een diepgaand onderzoek van Loretta Napoleoni naar Islamitische Staat, de adembenemende nieuwe thriller van Michael Katz Krefeld en een 'doe-boek' van Richard Wiseman over slaap en nachtrust.

Natascha Van Weezel
null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

De terugkeer van het kalifaat

Loretta Napoleoni
Balans
256 pagina's
Vertaald door Peter Verstegen
€14,95

Islamitische Staat houdt de wereld sinds enige tijd in haar greep. Je kan geen krant openslaan en geen nieuwsuitzending bekijken of er wordt aandacht besteed aan IS. De spanningen beperken zich niet tot het kalifaat, de zelfbenoemde staat. De rest van de wereld wordt ook opgeschrikt door aanslagen. Hoe kon deze organisatie, die mensen martelt, ontvoert, verkracht en onthoofdt, opbloeien in de wereld van vandaag? Hoe kon een relatief kleine strijdmacht zo snel grote delen van Irak en Syrië veroveren? Waarom beheerst IS de kunst van de staatsvorming beter dan welke gewapende groep ook? Internationaal terrorisme-expert Loretta Napoleoni beschrijft in De terugkeer van het kalifaat de geschiedenis van de partij en gaat in op het verschil in visie daarop tussen de moslimwereld en het westen.

Loretta Napoleoni (1955) is een Italiaanse journaliste en politiek analiste. Zij is wereldwijd een van de belangrijkste deskundigen op het gebied van witwassen en de financiering van terrorisme. Napoleoni geeft regelmatig lezingen over dit onderwerp aan prestigieuze universiteiten als Cambridge. Daarnaast adviseert ze regeringen van verschillende landen over manieren om terrorisme te bestrijden. Eerder publiceerde ze enkele internationale bestsellers zoals Rogue Economics en Terror Inc.

Janny Groen geeft De terugkeer van het kalifaat vier sterren: 'De terugkeer van het kalifaat is een strakke analyse van de opkomst van een inmiddels alom gevreesde terreurbeweging. Voor velen doemde IS medio 2014 uit het niets op. Napoleoni laat zien dat IS-kiemen al veel eerder zijn gezaaid. Onder andere door de aanslagen van 9/11, de Amerikaanse inval in Irak, de onmacht van de VS een stabiel regime in Bagdad te installeren, de wraakzuchtige sji'itische president Nouri al-Maliki die zich niet met de soennieten kon verzoenen, de mislukte Arabische revoluties.'

Andere boeken over IS die deze week door de Volkskrant werden besproken zijn: IS - Tot alles in staat van Hans Jaap Melissen (***) en De oorlog van Isis, geschreven door Judit Neurink (***).

null Beeld Balans
Beeld Balans

Afgezonderd

Michael Katz Krefeld
Prometheus
352 pagina's
Vertaald door Bart Kraamer
€19,95

De alleenstaande Deen Mogens Slotsholm reist naar een geheime ontmoeting in Berlijn, maar verdwijnt spoorloos. Slotsholms zus Louise is ten einde raad en schakelt de hulp van voormalige rechercheur Thomas 'Ravn' Ravnsholdt in. Hij ontdekt dat er meerdere vrijgezelle mannen verdwenen zijn - die later naakt en verdronken teruggevonden worden - en start een onderzoek waaruit blijkt dat de gebeurtenissen in het heden verband houden met een zaak rondom een gewelddadige Stasi-agent uit de maanden rond de val van de Berlijnse Muur.

Thrillerschrijver Michael Katz Krefeld (1966) debuteerde in 2007 met Før stormen, waarvoor hij de debutantenprijs van de Danske Kriminalakademi kreeg. Daarna volgden Pans hemmelighed en Protokollen Sort sne falder werd verkozen tot de beste Deense thriller van 2012 en kreeg zelfs een nominatie voor de beste Scandinavische thriller. Momenteel werkt hij aan een serie rond de briljante maar zelfdestructieve detective Thomas Ravnsholdt. Afgezonderd is het tweede (opzichzelfstaande) deel. Het eerste deel, Ontspoord (2014), werd wereldwijd verkocht aan zeventien landen.

Afgezonderd springt heen en weer tussen heden en verleden. Enerzijds Christianshavn (Kopenhagen) / Berlijn 2013-2014 en anderzijds Berlijn 1989. Dat is volgens de recensie van Frank Heinen een gewaagde keuze: 'Het is een risico: schrijven in verschillende tijden tegelijk, vanuit verschillende perspectieven en met totaal andere decors, zonder dat onmiddellijk duidelijk wordt hoe en wanneer die lijnen elkaar gaan raken, maar Katz Krefeld slaagt in z'n opzet.'

null Beeld Thomas A.
Beeld Thomas A.

Nachtrust Lessen in slaap

Richard Wiseman
Atlas Contact
320 pagina's
€24,99

Hoe kunnen wij het meeste uit onze nachtrust halen? Bijna een derde van ons leven brengen we slapend door, en toch weten we weinig van wat er tijdens deze nachtelijke uren gebeurt. In Nachtrust onthult Richard Wiseman de wetenschappelijke waarheid over de slapende hersenen. Hij baseert zich op recent onderzoek, nieuwe experimenten en op het grootste archief van droomverslagen ter wereld. In het boek komen de volgende vragen aan bod: Wat gebeurt er tijdens onze slaap? Wanneer is het beste moment om te ontwaken? Wat kunnen we doen tegen snurken? Hoe kunnen we nachtmerries tegengaan? Wat zijn de geheimen van 'superslapers'?

Het is geen thema om licht over te denken: zelfs het kleinste gebrek aan slaap kan een nadelig effect hebben op onze gezondheid, levensduur en geluk. Iedereen die wel eens moeite met slapen heeft gehad weet daar alles van.

Richard Wiseman (1966) was ooit professioneel goochelaar, maar is tegenwoordig hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Hertfordshire in Engeland. Hij heeft niet alleen onderzoek gedaan naar slaapgedrag, maar ook naar paranormale verschijnselen en thema's als kans, verandering, bedrog, overtuiging. Zijn belangrijkste missie is het toegankelijk maken van psychologie voor een breed publiek, onder andere door het schrijven van de bestsellers: The Luck Factor, Quirkology, en 59 Seconds. Zijn boeken zijn vertaald in meer dan dertig verschillende talen, hij is de meest gevolgde Britse psycholoog op Twitter en zijn eigen YouTube-kanaal is tot nu toe meer dan 300 miljoen keer bekeken.

Marcel Hulspas noemt Wiseman de Freek Vonk van de Briste Psychologie. Hulspas is laaiend enthousiast over Nachtrust en kent het boek vijf sterren toe. 'Wisemans boodschap is glashelder. We moeten langer slapen, vaker overdag een dutje doen (daar word je scherp van!) en onze dromen inzetten om gelukkiger te worden. Hij is een zeer vlotte verteller. Zijn Nachtrust is een genot om te lezen. De lezer krijgt geen kans om in slaap te vallen. Maar uiteindelijk maant hij hem, zachtjes maar dwingend: 'Het wordt tijd de nacht te omarmen. Slaap lekker.'

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden