Op de leeslijst: Mendelsund, Wilson en Van Bergen

Zoveel boeken, zoveel keuzes. Om u te helpen, selecteert de Volkskrant wekelijks de drie beste, mooiste of spannendste nieuwe titels.

null Beeld Joost van den Broek
Beeld Joost van den Broek

Peter Mendelsund: Cover

PowerHouse Books;
270 pagina's;
ca. € 55,-.

Peter Mendelsund was een New Yorkse concertpianist, maar de top bereikte hij nooit. Toen zijn loopbaan als pianist stokte, maakte hij een carrièreswitch die hem de meest gelauwerde boekontwerper ooit zou maken. Hij ontmoette een art director van het bekende New Yorkse uitgeefhuis Knopf, ging in de leer en bewees zichzelf al rap. Zijn bijzonder instinctieve visuele vakkundigheid werd opgepikt bij zijn eerste boekomslag in 2002 (The Future of Life van bioloog Edward O. Wilson). Sindsdien werkt hij voor de meest gerenommeerde auteurs wereldwijd.

Cover is een beeldboek met zijn omslagwerken, inclusief hommages van vooraanstaande schrijvers (van James Gleick tot Jo Nesbø). Volgens hen is Mendelsund zo goed in wat hij doet, omdat hij dwars door een boek heen kan lezen en de essentie ervan bij de lurven grijpt. 'Hij leest zoals een waarzegger in theebladeren tuurt', schrijft Britse romanschrijver Tom McCarthy in het voorwoord.

Het mooiste beeldboek van 2014, zo zegt Erik van den Berg.

Oordeel van de Volkskrant

Cover

null Beeld Boekcover
Beeld Boekcover

Annegreet van Bergen: Gouden jaren

Atlas Contact;
350 pagina's;
€ 19,99.

Het non-fictieverhaal van Gerritje Schunnink, de oma van Annegreet van Bergen, is er een dat volgens Lidy Nicolasen zonder clichématige mijmeringen inhaakt op een nostalgiehype. De ongekende naoorlogse groei, die onze levens drastisch heeft veranderd, kennen wij als de gouden jaren. Voor die tijd zag damesverband eruit als een verfrommeld gastendoekje aan een gordeltje, en bij wijzen van lunch smeerde men nog boterhammen met tevredenheid.

Het boek is een feest der herkenning. De schrijfster verwonderd zich over de rijkdom die ons zo eigen lijkt te zijn geworden: een koelkast is geen luxe item meer, en voor het toetje pakken we gewoon een schoon bord. In dit boek beschrijft ze hoe we daar zijn gekomen, aan de hand genomen door oma Gerritje.

Oordeel van de Volkskrant

Gouden Jaren

null Beeld Boekcover
Beeld Boekcover

A.N. Wilson: Victoria

Atlantic Books;
642 pagina's;
€ 32,99.

Victoria, de kleine vrouwelijke matriarch van bijna alle Europese koningshuizen, zit niet verlegen om standbeelden en biografieën. De vorstin democratiseerde het politieke bestel en bracht Engeland haar grootste, machtigste periode.

'Deze biografie onderscheidt zich', Patrick van Ijzendoorn schrijft dat het er een is die een heel andere Victoria laat zien. Ze blijkt een verlegen koningin te zijn, die zich niet graag in publieke verplichtingen mengde en geen groot fan was van reizen verder dan haar Schotse buitenhuis in Balmoral.

Ze heeft een dik dagboek bijgehouden, maar deze werd grotendeels vernietigd door haar kinderen. Dit vanwege de seksueel getinte passages. Dat zou hun moeder schade kunnen berokkenen. Wilson heeft van de resten een smakelijk portret gemaakt.

Oordeel van de Volkskrant

Victoria

null Beeld Boekcover
Beeld Boekcover
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden