Op de korrel

In het tamelijk vernuftig vertelde También la lluvia (Zelfs de regen) vlecht de Spaanse filmmaakster Icíar Bollaín (Te doy mis ojos) een aantal verhalen door elkaar. Allereerst draait het om een filmploeg, met de Mexicaanse steracteur Gael García Bernal in de rol van regisseur die in Bolivia het historische verhaal wil verfilmen van Bartolomé de las Casas, een Spaanse priester die het als een van de weinigen opnam voor de inheemse bevolking tijdens de eerste, gruwelijke jaren in de nieuw ontdekte wereld van Columbus. Maar de thema's van de historische film blijken nog even actueel als de beruchte waterrellen van 2000 uitbreken; een protest van het Boliviaanse volk tegen de privatisering van drinkwater (en de krankzinnige waterprijsverhoging die hieruit voortkwam).


Voor de vertolking van de historische indianenleider Hatuey, die rebelleerde tegen het Spaans gezag, cast regisseur Sebastian de arme indiaan Daniel (Juan Carlos Aduviri). En laat die nou net druk doende zijn met rebelleren tegen het wrede watermanagement. Gaandeweg ontwricht die oplaaiende strijd, die gebaseerd is op de echte en hevige Boliviaanse rellen uit 2000, de opnames van de periodefilm. Zo worden de leden van de crew voor een keuze gesteld: beperken ze zich tot geveinsde betrokkenheid op het witte doek, of engageren ze zich werkelijk met het indianenleed? In dat emotionele eindspel is También la lluvia wat prekerig en schematisch uitgewerkt - plots komt alles toch nog goed. Maar de aardig tot sterk geacteerde film zit vol geestige en wrange momenten, waarbij de megalomanie en pretentie van het historisch filmen op de korrel worden genomen. Tegelijk ogen de scènes uit de 16de eeuw die we ook te zien krijgen krachtig en authentiek - al die exploitatie leidt mooi wel tot een goede film. Dat is een fijnzinnig contrast.


También la lluvia (Icíar Bollaín, 2010)


Arte, 22.45-0.25 uur.

Tomorrow Never Dies

(Roger Spottiswoode, 1997) Hoe schakel je een helikopter uit die vol schietende booswichten op je af vliegt? Natuurlijk met een volle waslijn. Dat is althans hoe agent 007 (Pierce Brosnan voor de tweede keer als de beroemde geheim agent) het aanpakt, in volstrekt overdreven en daarom zo leuke actiescènes die de achttiende Bond-film rijk is. De internationale vrede wordt bedreigd door een mediamagnaat (Jonathan Pryce), die een oorlog tussen China en Engeland wil ontketenen om de wereldheerschappij te bereiken. Brosnan is duidelijk in zijn element en krijgt romantisch, komisch én actierijk tegenspel van Michelle Yeoh; het perfecte duo voor een stripachtig spektakel uit de goeie ouwe tijd dat Bond nog met gadgets en one-liners tekeer ging.


RTL 7, 20.30-23.00 uur.

Inhale

(Baltasar Kormákur, 2010) Schimmige orgaanhandel wordt in deze gejaagde thriller gebruikt als ietwat dubieuze kapstok voor een verhaaltje over de zoektocht van een Amerikaanse advocaat (Dermot Mulroney) naar een nieuwe long voor zijn stervende dochter. In Mexico, waar alles en iedereen door en door corrupt is, leidt dit tot stevige hoeveelheid bedreigingen en achtervolgingen. Te vet aangezet om serieus te nemen.


RTL 8, 20.30-22.10 uur.

The Other Man

(Richard Eyre, 2008) Liam Neeson ontdekt dat zijn overleden vrouw jaren correspondeerde met een andere man en gaat naar hem op zoek. Draak.


BBC 1, 0.15-1.35 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden