Op de keurige kandidaat Bush zat niemand te wachten

Donald Trump heeft zaterdag de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina  met grote voorsprong gewonnen, maar ook Marco Rubio (tweede) kan zich in zijn handen wrijven. Doordat Jeb Bush heeft aangekondigd zijn race te zullen opschorten, kan Rubio bij de aanstaande verkiezingen op Super Tuesday (1 maart) meer gematigde stemmen verwachten.

Beeld afp

Jeb Bush gooide zaterdagavond handdoek in de ring. Hij haalde maar 7,8 procent van de stemmen in South Carolina, een staat die tot dusver 'Bush-land' werd genoemd. Zelfs de steun van zijn broer George W. mocht niet baten. De talrijke militairen en oud-militairen in deze staat lieten Bush vallen - zelfs nadat Donald Trump zich, heel gewaagd, had gekeerd tegen de door Bush begonnen Irak-oorlog. Dit was simpelweg niet het jaar voor een keurige, inhoudelijke, in het campagnegeld zwemmende presidentskandidaat als Jeb Bush.

Marco Rubio, de senator uit Florida, zal van het vertrek van zijn leermeester kunnen profiteren. De gematigde stemmen zullen samenklonteren bij de kandidaat van het establishment die het langst in de race blijft; het lijkt erop dat dat Rubio wordt. Al zal ook John Kasich, de gouverneur van Ohio, voorlopig nog stemmen uit het midden blijven trekken. Kasich, die 7,6 procent haalde in South Carolina, maakt nog geen aanstalten uit de race te stappen.

Bij de Republikeinse voorverkiezingen in South Carolina haalde Trump 32,5 procent van de stemmen. Tweede werd Marco Rubio, de jonge senator uit Florida, met 22,5 procent, op de voet gevolgd door de oerconservatieve Texaanse senator Ted Cruz met 22,3 procent. De overwinning van Trump bevestigt eens te meer zijn robuuste kandidatuur. Trump, die in deze eerste winner-takes-all staat alle 44 gedelegeerden toegewezen kreeg, kan ondanks felle tegenwerking van het establishment (van boe-roepende Republikeinen in het tv-debat vorige week tot de Paus die hem 'geen christen' noemde) toch blijven vertrouwen op het volk dat niemand anders vertrouwt.

George W. Bush steunde samen met zijn vrouw Laura zijn broer.Beeld afp
Beeld -
Jeb Bush.Beeld afp

Opmars Sanders gestuit

In Nevada won Hillary Clinton bij de Democratische caucuses van Bernie Sanders. Het was een nipte overwinning, nadat Clinton maandenlang ruim aan kop was gegaan in de peilingen. Maar toch: een overwinning. Daarmee is de opmars van Sanders gestuit, en kan Clinton met iets meer vertrouwen het vervolg in zuidelijke staten tegemoet zien. Bij de Democraten leverden de caucuses in Nevada een onverwacht spannende nek-aan-nek race op tussen Clinton en Sanders.

De oude senator uit Vermont kreeg in deze weinig academische en vrij Spaanstalige staat toch veel enthousiaste steun - hij is dus niet alleen bij witte studenten geliefd. Dat betekent dat Clinton nog weken zal moeten vechten om kiezers aan haar kant te krijgen/houden. Toch lijkt het erop dat de minderheden in de staten die komen iets meer haar kant op neigen dan die van Sanders. De firewall, zoals Clinton deze eerste zuidelijke staten noemde die de veenbrand van Sanders moeten tegenhouden, wankelde even maar lijkt te werken.

Hillary Clinton.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden