Op de EU is het knap moeilijk mobiliseren

De trommel is veruit het favoriete instrument. Die maakt lekker lawaai en straalt verzet uit. Honderden slagwerken - een SP'er heeft zelfs een steelpannetje meegenomen - zijn er te tellen tijdens de massademonstratie van anti-globalisten op de eerste dag van de EU-top in Brussel....

Maar zoveel betogers als er een half jaar geleden in Genua kwamen, hebben de organisatoren deze vrijdag niet kunnen optrommelen. De Brusselse burgemeester Thielemans houdt het 's avonds op 'negen- à elfduizend' demonstranten, de organisatoren zeggen dat het er minstens 25 duizend zijn geweest. Ter vergelijking: tijdens de G8-top in de Italiaanse havenstad waren misschien wel 200 duizend demonstranten op de been.

'De Europese Unie roept een gevoel van lethargie op. Daar is moeilijk op te mobiliseren. Dat weet ik, want dat doen we al jaren', zegt Anne van Schaik die twaalf bussen met Nederlandse actievoerders regelde. 'De G8 is duidelijker, tijdens hun vergadering in Genua stond bovendien ook nog eens de schuldenlast van de arme landen op de agenda.'

Mede-organisator Jurgen de Wit, een Brusselaar die vanwege zijn Nederlandse vriendin in Amsterdam woont, denkt dat de hoge opkomst in Genua ook iets te maken had met de herverkiezing van de rechtse Berlusconi tot premier. 'De Italiaanse vakbeweging is toen ook massaal de straat opgegaan.' Volgens De Wit is de opkomst vandaag even groot als die tijdens eerdere EU-demonstraties in Gotenburg en Nice.

'Het blijft toch beperkt, het actiewezen', constateert Harry van Bommel, Tweede-Kamerlid voor de SP, die met een groepje partijgenoten midden in de demonstratie meeloopt. 'Die is anarchistisch, dus wars van structuur en goed organiseren. Ze neemt ook genoegen met een minder resultaat. Eigenlijk is de anti-globaliseringsbeweging in Nederland heel zwak. De vredesbeweging ligt nog steeds op zijn kont.'

Vreedzaam baant de bonte stoet zich door de straten van Brussel. Er is bijna geen politieman te zien, ook al een enorm verschil met Genua. Een ongelooflijke hoeveelheid groeperingen heeft zich bij de lange betogingssliert aangesloten, van Nepalezen en Koerden tot de Unie van Progressieve Joden en het Palestina Komitee. 'Whatever it is, we are against it', zeggen de twee oude mannetjes van de Muppetshow op een demonstratiebord.

Er worden stapels drukwerk uitgedeeld, ook al een vast ritueel van dit soort demonstraties. Een ander terugkerend element ontbreekt hier uiteindelijk ook niet: geweld. Als de demonstratie al zo goed als voorbij is, gooit en schopt een groep anarchisten - Duitsers, zegt de politie - ruiten in van twee banken, twee politiebureaus en enkele Mercedessen.

Bij het eindpunt van de manifestatie loopt het ook even uit de hand, maar een waterkanon maakt daar een eind aan. In de bijtende vrieskou wil niemand een nat pak oplopen. Het water dat tijdens de enige charge is gebruikt, maakt van de straat meteen een ijsbaan. Met veertig arrestaties en zes lichtgewonden is het niet de 'bestorming van Brussel' geworden die een krant blijkens haar openingskop vreesde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden