Op de campus

De zon schijnt vandaag lief in Berkeley, ik zit in de bibliotheek en kijk terug op de toer die ik gemaakt heb....

Columbia University in New York is prestigieus. Je ziet het aan de tafels, banken, schilderijen, hanglampen, conciërges en tapijten. Als je de grote bibliotheek binnengaat, word je stil. Honderden studenten zitten achter hun kleine witte MacBooks te werken. Ik was blij dat ik toevallig ook mijn witte MacBook bij me had en niet mijn oude zwarte laptop, anders was ik hopeloos ouderwets geweest.

Op deze universiteit zijn de studenten modieus, ze passen goed bij New York, bij de media en Sex and the City.

Het particuliere Cornell in Ithaca is een van de duurste universiteiten van Amerika, de studenten zijn zonen en dochters van de rijke Amerikanen. De campus staat hoog op een heuvel en is omringd door tientallen indrukwekkende watervallen. Er rijdt een nachtbus en er vliegt een klein vliegtuigje, verder heb je geen contact met de buitenwereld. Vele studenten hebben een chique auto, papa betaalt, de rest doe je te voet.

De studentenflatjes liggen allemaal naast de universiteitsgebouwen en in elke kamer wonen vier studenten. Vier tot vijf jaar wonen de studenten in een bed; hun spullen hangen er in tasjes aan en hun winterkleding en laarzen liggen er in een koffer onder. Christi huilde, haar kamergenoten troostten haar. Ze had een A gekregen voor haar biochemie-toets. Een A? Prachtig, waarom huil je dan? Ze wilde een A+ hebben, anders zou het later moeilijk zijn om een goede baan te vinden.

De studenten van de universiteit van Michigan wonen in oude typische Amerikaanse huisjes in Ann Arbor. De bibliotheken zijn de plekken waar de studenten eigenlijk wonen. In de bibliotheek lag een meisje met haar hoofd op haar laptop te slapen, toen ze wakker schrok van het trillen van haar mobiel. Met rode ogen keek ze me even verbaasd aan en legde toen haar hoofd weer op haar laptop en sliep verder. Haar mobiel trilde weer, ze fluisterde: ‘Ya mum, I am studying in the library.’

Er rijden geen bussen, geen treinen en geen taxi’s richting Bloomington, waar de fraaie campus van de Indiana universiteit ligt. Niemand mag roken en niemand drinkt op de campus. Als je rookt, ben je zwak. Toch zie je heel af en toe een wolkje sigarettenrook van achter de bosjes opstijgen.

Op de universiteit van Berkeley overheerst het natuurlijk schoon, je ziet meteen dat de studenten niet rijk zijn. California is letterlijk bankroet door de economische crisis. De professoren hebben een deel van hun salaris moeten afstaan. De docenten hebben geen telefoonverbinding. Het telefoontoestel van mijn kantoor is al drie keer op de grond gevallen, want het is een overbodig apparaat geworden.

Iedereen ligt nog steeds in het gras. Ik heb nog niet gezien dat de studenten elkaar kussen op de campus. Ze doen het vast pas als ze beide een A+ hebben gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden