Op de Belgische tv werd de angst knap in perspectief geplaatst

Dat er lange tijd niets gebeurde in Brussel is niet ideaal voor televisie. Ook voor een noodtalkshow is zoiets lastig.

Militairen voor het treinstation Brussel Centraal. Beeld belga

En plotseling gebeurde er niets, in Brussel. De angstthermometer duidde op hoge koorts, de metro bleef waar hij was en zelfs Andre Rieu werd stilgelegd. Er werd aangeraden drukke plekken te mijden, en men moest vooral kalm blijven. Alsof je tegen iemand met een verkoudheid zegt dat hij niet mag hoesten.

Het was nieuws, raar nieuws, want er gebeurde lange tijd niets. Niet ideaal voor televisie. Het Belgische programma De Afspraak besprak zaterdag in een speciale uitzending dat wat allemaal niet gebeurde. Het heeft iets vreemds, om een noodtalkshow in te roosteren, de NPO deed vorig weekend hetzelfde met Pauw.

Wat had kunnen ontaarden in een paniekerige uitwisseling van meningen, werd een kalm gesprek met ter zake kundige specialisten, live schakelingen met voetbalstadions en hulpdiensten, beelden van een verlaten uitgaansstraat en vooral veel twijfel. De angst werd niet weggenomen, maar in perspectief geplaatst. Knap.

Afspraak-gast Rudi Vranckx dook later weer op in Dit is de dag (EO). Vranckx is een Midden-Oosten-specialist van het soort dat granaten terugkopt als het nodig is en liep mee met een imam die in de Brusselse voorstad Vilvoorde risicojongens trachtte bij te sturen: 'Jij bent geen slechte moslim als je thuis niet steeds over de islam praat. Jij kunt beter je ouders helpen.'

450 jongeren waren inmiddels vertrokken, maar de imam benadrukte: 'Er zijn er 500.000 gebleven.' Zo kon je er ook naar kijken, maar wat bleef hangen was een ventje van twee turven hoog met een prangende vraag. 'IS, is da goe?'

Tussen de dreiging door vierde de KRO een verjaarsfeestje. 90 alweer. Zondagavond zaten in het klaslokaaltje van de De Reünie Dieuwertje Blok, Rob 'Waku' Fruithof en Annette Oppassen Barlo klaar. KRO'ers met KRO'ers over de KRO.

'We gaan heel veel niet horen en niet zien,' kondigde presentatrice Anita Witzier opgewekt aan. Maar toch wel ah ja, daar was Mies 'Mies' Bouwman al. Henny Huisman, die aan de roem hangt als aan de rand van het ravijn, loodste de kijker door zijn oude showspulletjes. 'Daar gingen ze door de toverdeur', zei hij zacht. 'Ik mis dit elke dag, ik mis het altijd.'

Witzier rondde het item af: 'Het is heel oneerbiedig om te zeggen 'onkruid vergaat niet', maar ik kan me niet voorstellen dat jij niet meer terugkomt.'

Daarna dronk Fons de Poel koffie bij Willibrord Frequin. Na wat inleidend stroopsmeren ('Ik heb met bewondering naar jou gekeken'), kwam het gesprek op Het Einde.

Willibrord bleek er elke dag mee bezig. Hij klonk, voor zijn doen, kalm. En trouwens: hij wilde in volkomen stilte het graf in.

Henny Huisman knikte driftig. Wilde hij ook.

Ondertussen werd in Brussel de stilte doorbroken. Politieacties, soldaten, verwarring. Op de Belgische zender Een begon een quiz.

Titel: Kalmte kan u redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden