Op de bank voor de buis? Dit is er te zien

Wat moet u op televisie kijken? De Volkskrant selecteert.

Bart Koetsenruijter
Renée Zellweger en George Clooney in Leatherheads. Beeld .
Renée Zellweger en George Clooney in Leatherheads.Beeld .

Leatherheads (George Clooney, 2008)

Fox, 13.05-15.10 uur

George Clooney had als regisseur met Confessions of a Dangerous Mind (2002) en Good Night, and Good Luck (2005) al blijk ge geven van grote interesse in de Amerikaanse geschiedenis én in de Amerikaanse filmgeschiedenis. In Leatherheads doet hij dat wederom. Maar waar zijn eerdere films serieus waren, koos Clooney hier voor een extreem vrolijke benadering. Hij dompelde de film onder in de sfeer van de screwballcomedy, de braaf-pikante komische films uit de jaren dertig en veertig die beroemd werden om de slapstickachtige humor en scherpe dialogen tussen acteurs als Cary Grant en Katharine Hepburn.

Clooney gaf zichzelf de hoofdrol als coach van een rugbyteam in de buurt van Chicago, dat een kwijnend bestaan leidt en zelfs moet worden opgeheven. Totdat playing coach Clooney een briljante ingeving krijgt. Hij neemt een groot financieel risico door de beste speler van het land (John Krasinski) te contracteren. En inderdaad gaat het daarna snel crescendo. Om dit sportverhaal heen speelt het onvermijdelijke liefdesverhaal, waarin sterspeler, coach én een journaliste de hoofdrol spelen. Die laatste (Renée Zellweger) volgt de sterspeler om een groot verhaal over hem te schrijven. De man is behalve rugbyer namelijk ook oorlogsheld. Natuurlijk loopt alles in de soep, al overwint al even vanzelfsprekend de liefde. Maar daar gaat het allemaal minder om dan om de verbale en amoureuze strijd tussen Clooney en Zellweger, tussen Krasinski en Zellweger en tussen Clooney en Krasinski. Dat leidt tot amusante scènes en inderdaad scherpe dialogen, waarin met name Clooney en Zellweger zich uitstekend thuisvoelen.

Bouwdorp (Margien Rogaar, 2014)

NPO 3, 15.30-17.00 uur

Twee voormalige beste vrienden, Ziggy en Bas, hebben zo'n ruzie die eigenlijk met niks is begonnen en tegelijkertijd over alles gaat. Ook over een meisje, natuurlijk. Het plezier spat van het scherm in deze telefilm uit 2014, die zich afspeelt op zo'n terrain vague waar kinderen hutten kunnen bouwen. Regisseur Margien Rogaar knipoogt vrolijk naar de filmconventies. Zo staan de twee 12-jarige sheriffs in deze oorlogsfilm annex western elkaar bijna naar het leven en breekt ze de spanning met een waterballonnengevecht in slow motion zonder dat de film inzakt. Geen woord te veel, geen blik te weinig en de jonge acteurs Kees Nieuwerf en Julian Ras dragen de film met gemak. En: de meisjes verven hun hut misschien roze, ze kunnen net zo goed met een hamer overweg als de jongens.

Public Enemies (Michael Mann, 1999)

HBO 2, 01.30-03.50 uur

Film over de laatste maanden van John Dillinger, waarin actieregisseur Michael Mann (Heat) uitdrukkelijk de psychologie boven de actie verkiest, al vliegen er nog genoeg kogels in het rond. De gangster (Johnny Depp) komt aan het begin van de film vrij na een gevangenisstraf van tien jaar en ervaart hoe de wereld is veranderd tijdens zijn 'afwezigheid'. FBI-baas J. Edgar Hoover stuurt de bezeten speurder Melvin Purvis (Christian Bale) naar Chicago. Die houdt er een onorthodoxe methode op na om de geliefde bankrover te pakken te krijgen. Verrassend onconventionele actiefilm.

De kennis van nu

NPO 2, 19.20 uur

Onderzoeker Thomas Lameris wil weten hoe de brandgans naar zijn broedgebied in Arctisch Rusland vliegt. Daarom heeft hij vorig jaar veertig ganzen met een gps-logger uitgerust. Nu gaat Lameris naar Rusland om de ganzen terug te vinden. Daarvoor verblijft hij drie maanden in een oud Sovjet-weerstation op de toendra.

Zembla Internationaal

NPO 2, 20.25 uur

Canadese reportage over telefoonverslaving, die onderzoekt hoeveel informatie we aankunnen. Steeds meer mensen raken dataverslaafd. Langzaam komt er een tegenbeweging op gang van mensen die op datadieet gaan. In Amerika kan dat nu in zogenaamde digi-afkickkampen.

Shark (Canvas, 21.10 uur)

Dit BBC-tweeluik toont hoe haaien zulke goede roofdieren zijn geworden, doordat ze zich goed kunnen aanpassen aan verschillende leefomgevingen. Witte haaien gebruiken lichaamstaal om met elkaar te communiceren en grijze rifhaaien hebben zelfs een eigen tandarts die hun gebit checkt.

2Doc: Gevaarlijk spel in Wit-Rusland

NPO 2, 23.00 uur

Wit-Rusland, waar 11 oktober presidentsverkiezingen zijn, wordt wel de laatste dictatuur van Europa genoemd. Deze documentaire volgt het Belarus Free Theatre in Minsk in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in 2010. Hun voorstellingen worden in het diepste geheim opgevoerd.

Studio sport: WK Wielrennen

NPO 3, 23.50 uur

Samenvatting van de individuele tijdrit bij de mannen, die vandaag wordt gereden op het WK Wielrennen in Richmond, Virginia. Nederlands hoop is gevestigd op Tom Dumoulin. De wedstrijd begint om 19.00 uur Nederlandse tijd en is live te volgen via nos.nl en op Canvas om 19.30 uur.

Nederlands hoop is gevestigd op Tom Dumoulin tijdens het WK Wielrennen. Beeld anp
Nederlands hoop is gevestigd op Tom Dumoulin tijdens het WK Wielrennen.Beeld anp

Nooit meer slapen

NPO Radio 1, 00.00 uur

Pieter van der Wielen in gesprek met journalist Olaf Koens (1985), die vorige week zijn laatste stuk voor de Volkskrant schreef als Ruslandcorrespondent en per 1 oktober Midden-Oostencorrespondent wordt voor RTL Nieuws in Tel Aviv. In het boek Oorlog en kermis blikt Koens terug op zijn tijd in Rusland.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden