Op de bank bij Eva Jinek moet het vooral gezellig blijven

Eva JinekBeeld anp

Mag je al iets vinden van de eerste aflevering van Jinek, de dagelijkse versie?

Natuurlijk wel: na een zwervend bestaan heeft de vervangster van Pauw, Knevel & Van den Brink op diverse plekken en tijdstippen mogen oefenen. De laatste zondagavonden met dezelfde bank als waarop maandag haar gasten de benen kruisten voor een zwijgend publiek.

Zeker: elke nieuwe setting of frequentie vergt opstarttijd en onderhoud. Maar juist een eerste aflevering, waarover weken of maanden is nagedacht, legt beter de criteria en overwegingen bloot dan een in haast geïmproviseerde versie.

Maandag bleek op de late avond van de publieke omroep een koerswijziging te hebben plaatsgevonden: elke ambitie om het nieuws van de dag te pakken was ineens weer ver te zoeken. Waar Pauw solo al tamelijk snel de luchtige toets van Tan weer inruilde voor serieuzere en scherpere gesprekken met politici en andere hoofdrolspelers van het nieuws, bleef Jinek voor een groot deel in de TV-kantine, waar het eigen personeel en hun dagelijkse boodschappentas het centrum van het universum vormen. Daar regeerde weer eens de zelfbevestigende televisielogica, hoorbaar in aankondigingen als: 'Zometeen: Yvon Jaspers over het eindeloze succes van Boer zoekt vrouw.'

PvdA-voorzitter Hans Spekman was uitgenodigd. Typerende televisievraag: waarom hij er eigenlijk zat. Jinek: 'U had ook kunnen denken: Zo'n blaffende chihuahua als die Jinek, wat heb ik daar te winnen om daar te gaan zitten?' Hij was de enige buitenstaander: man en niet van televisie. Hij bevond zich tussen Jinek, Yvon Jaspers, twee boerinnen uit Boer zoekt vrouw en EO-journaliste Jojanneke van den Berge die haar reeks over prostitutie mocht komen aanprijzen.

Het zal de politicus niet slecht zijn uitgekomen om - betrokken bij alle onderwerpen - zijn menselijkheidsoffensief te voeren naar klassiek linkse maatstaf, maar veel chemie leek er niet tussen de bankzitters - laat staan dat zij elkaar aanvulden. Met Spekman ging het over wetten over bonussen bij bankiers en over gezondheidszorg, maar al snel ging het over de verhoudingen in de coalitie, Diederik Samsom en 'het gedoe' rond 'al die gekke kikkertjes' in de PvdA-fractie.

Een energieke, licht ongeduldige Jinek leek zich meer dan ooit bewust van de camera en de haviksogen in de huiskamer. Er stond wat op het spel. Haar jongere (tweemaal viel het scholierenwoordje 'awkward') en soms onnodig opgewonden toon contrasteerde nogal met de bedaagd zwevende camera die de kijker een uur lang zachtjes liet dobberen. Die toon suggereerde slechts een kritische houding.

Op de bank moest het vooral gezellig blijven. Inhoud geen vereiste. Wat dat toch was, waarom 'we' allemaal na tien jaar nog naar Boer zoekt vrouw willen kijken, vroeg Jinek aan Jaspers. Ze had geen idee. 'Ik verzin daar elke keer weer een nieuwe reden voor. Want ik weet het echt niet.' Chihuahua Jinek vergat te vragen waarom ze daar zat en wie hier eigenlijk iets had te winnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden