Op de autostrada ontbrandt een elektronica-strijd

De verdekt opgestelde autovelox is de terreur van de Italiaanse automobilisten. Vorig jaar zijn 635 duizend van hen bekeurd omdat dit elektronisch apparaat hen had betrapt op overschrijding van de maximumsnelheid....

JAN VAN DER PUTTEN

Dat zijn er maar weinig voor een land waar praktisch iedereen vindt dat de snelheidsbeperkingen gelden voor de andere weggebruikers. Waarom zijn het er zo weinig? Omdat er nog maar weinig autoveloxen zijn.

Een van de bekeurden was Daniele Frignani uit Forlì. Hij werd woedend, want volgens hem had hij niet te hard gereden.

Die woede was niet machteloos. Want Daniele Frignani is eigenaar van een bedrijf van elektronisch materiaal en elektronisch expert.

En zo kwam na korte tijd de Magnum Defender op de markt, een apparaatje dat begint te piepen als in een straal van een kilometer een autovelox in de buurt is. Tijd genoeg dus om af te remmen. Een zegen voor de automobilisten. De kosten, 500 gulden, heb je er binnen de kortste keren uit.

Iedereen blij, behalve de politie. Ze begon de apparaatjes in beslag te nemen. De uitvinder-fabrikant kreeg een proces wegens obstructie van de dienaren der wet.

Frignani heeft dat proces gewonnen. Het Hof van Cassatie heeft beslist dat de Magnum Defender de verbindingen van de politie niet hindert, dus legaal is. Frignani heeft de produktie van zijn vinding meteen op grote schaal hervat.

De politie laat het er niet bij zitten. Experts hebben een nieuwe autovelox ontwikkeld die aan de waarneming van de Magnum Defender ontsnapt. En juristen speuren naar methodes om dat hinderlijke apparaatje van Frignani alsnog te laten verbieden.

Jan van der Putten

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden