Op de aangifte knobbelen tegen betaling

Ieder jaar vergeten honderdduizenden jongeren belasting terug te vragen van hun bijbaantje. Dat scheelt ze al gauw een paar honderd euro per jaar. Een paar jaar geleden stuurde de Belastingdienst 430 duizend blauwe enveloppen op om jongeren erop te wijzen dat zij belasting konden terugvragen. Drie van de vijf reageerden niet, terwijl ze het geld best konden gebruiken. Via www.makkelijkverdiend.nl is geld terugvragen een eitje.


Grote mensen zijn net jongeren. In de tweede helft van maart hebben de meesten van ons last van uitstelgedrag. Je weet dat je de belastingaangifte moet indienen, maar op de een of andere manier komt er altijd iets tussen. Uiteindelijk moet je toch in actie komen en heb je spijt dat je er niet meer tijd voor genomen hebt.


Zo zit achter in de digitale aangifte het overzicht van de inkomens van de indiener en diens partner. Door handig te schuiven met aftrekposten kun je belasting besparen. Het is even puzzelen, maar er valt goed geld mee te verdienen. Giften, zorgkosten en studiekosten moeten naar de meestverdienende, maar soms kunnen ze beter naar een partner die niets verdient. Op die manier kun je de aftrekpost doorschuiven naar volgend jaar. Een partner die niets verdient, kun je precies 44 euro belasting toedelen. Wie onder de aangiftegrens van 45 euro blijft, hoeft immers niets te betalen.


Er is een manier om voor altijd een einde te maken aan uitstellen tot morgen: besteed het werk uit tegen betaling.


De beste persoon om het aan uit te besteden, bent u zelf. U bent altijd inzetbaar, niemand kent uw geldzaken beter dan uzelf en de vergoeding is onbelast.


Spreek met uzelf af dat u voortaan iedere zondagmiddag de geldzaken doet. Het uurloon kan 5 euro zijn of 25. Het is maar hoeveel u voor uzelf overhebt. Na gedane arbeid maakt u het honorarium over naar een aparte spaarrekening. Dat geld is bedoeld voor extravagante uitgaven die u uzelf normaliter niet gunt.


Dat is dubbel winst: de geldzaken worden gedaan en u verdient er ook nog aan. Begin met de aangifte. Want als u het goed aanpakt, kunt u de rekening betalen uit het behaalde belastingvoordeel.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.