Op Curaçao leest nog maar ruim de helft van de bevolking een krant

Waarover hebben de media op Curaçao het? Ook over zichzelf: of de kranten op het eiland nog wel een toekomst hebben in dit Facebooktijdperk, leest onze correspondent Kees Broere.

Social media wordt steeds belangrijker.

Voor iemand die van dagbladen houdt, lijkt het een zorgwekkend getal. Op Curaçao leest nog maar ruim de helft van de bevolking een krant, zo is onlangs uitgerekend. Maar hoe erg is het eigenlijk? Nederland, met zijn ooit zo rijk geschakeerde krantencultuur, doet het niet eens beter.

Keuze is er op het Caribische eiland, dat autonome land binnen het koninkrijk op een steenworp afstand van Venezuela, gelukkig voldoende. In totaal zo'n 160 duizend inwoners kunnen kiezen uit acht kranten. Zes in de landstaal, het Papiamentu; twee in het Nederlands, dat op Curaçao nog steeds een officiële taal is.

Het belang van social media

En toch, echt goed gaat het niet. Dat geldt bijvoorbeeld voor de Amigoe, de Nederlandstalige krant die in 1882 als weekblad is opgericht door Paters Dominicanen. Want de jongere Curaçaoënaar, gelovig of seculier, zal de Amigoe niet snel meer uit de bus halen.

Ook op het eiland zijn immers de medianan sosial steeds belangrijker aan het worden. Kijkt u zelf maar naar de afbeelding bij dit verhaal en schaaf meteen uw Papiamentu een beetje bij. Facebook en YouTube zijn erg populair. En Whatsapp, zeker in groepsverband, is misschien wel de vervanger van wat ooit de dorpspomp is geweest.

Ons op de hoogte houden lukt hier dus uitstekend, dankuwel. Twitter, waarvan elders in de wereld ook zo veel 'vooraanstaande' persoonlijkheden gebruik dan wel misbruik maken, is op Curaçao nauwelijks van de grond gekomen. De premier bijvoorbeeld, Eugene Rhuggenaath, stuurt soms een tweet de wereld in, maar heeft minder dan 400 volgers. Hier gaat bijna alles via Facebook.

Gewoon niet goed genoeg?

En dat gaat ook ten koste van de klassieke kranten (waarvan een aantal online-edities heeft). Het Papiamentstalig dagblad Extra, met een scherp oog voor de criminaliteit op het eiland, heeft relatief weinig te klagen. Het Nederlandstalige Antilliaans Dagblad, het AD, noemt zich heel slim de 'snelst groeiende' krant, al zegt dat helemaal niets over de oplage. Maar twee bekende namen, La Prensa en Ultimo Noticia, verkeren in de gevarenzone.

Het nieuws hierover werd begin deze week door nota bene de hoofdredacteur van La Prensa naar buiten gebracht. Volgens Mariano Heyden dreigen de aandeelhouders van beide kranten het voor gezien te houden. Zijzelf ontkennen dat. De oude media, meent Heyden, hebben het steeds moeilijker vanwege de ongecontroleerde sociale media.

Dat kan een reden zijn. Maar misschien is het zo dat potentiële jongere lezers de bestaande kranten op Curaçao gewoon niet goed genoeg (en ook daarom te duur) vinden. Want als het gaat om de gemiddelde kwaliteit van de verslaggeving, zo menen onderzoekers, valt nog een wereld te winnen.

La Prensa en Ultimo Noticia verkeren in de gevarenzone.

De media onder de loep

Transparency International bracht in 2013 een rapport uit, waarin ook de media onder de loep worden genomen. 'In het algemeen', zo staat er, 'zijn de media niet erg actief en succesvol in het onderzoeken en blootleggen van individuele gevallen van corruptie.' Terwijl veel eilandbewoners daarvan vaak de mond vol hebben, in klagende zin. Juist kranten, media met een wat langere adem, kunnen zich hierop richten.

Dat gebeurt overigens steeds meer, zo bewijst onder andere de recente berichtgeving over de Isla, de voor de Curaçaose economie nog steeds belangrijke raffinaderij op het eiland. Maar kranten en commerciële radio- en tv-stations wensen hun mogelijke adverteerders niet hard tegen de haren in te strijken.

Lang leve dan de eenzame, maar dappere Facebookreporter. De Kuifje van de Cariben. Die bestaat. Ook hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden