Op Curaçao is de bevolking bang geworden

De afgezette premier Gerrit Schotte hoopt vandaag op een coup: als hij de verkiezingen wint, grijpt hij opnieuw de macht op Curaçao. Daarvoor moest wel een smerige verkiezingscampagne worden gevoerd. 'Hoe komen we over al deze haat heen?', vragen ze zich op Curaçao af. En hoe gaat Nederland reageren?

WILLEMSTAD - 'Het snijdt diep in onze ziel, deze afbraakcampagne', roept Sheldrey Osepa, gevolmachtigd minister van Curaçao in Den Haag, boven de campagnemuziek van zijn partij MFK uit. 'Iedereen weet dat er na de verkiezingen van vrijdag weer moet worden samengewerkt, maar hoe komen we over al deze haat heen?'


De straat voor het partijgebouw van de MFK in Willemstad puilt uit van het volk. Vrouwen zijn in de meerderheid. Vaak hebben ze het witte partij-T-shirt verknipt tot een sexy niemendalletje waar nog met moeite de naam van de geprefereerde kandidaat op te lezen valt. Het wemelt er verder van de in het zwart geklede beveiligingsmensen van Speedy Security, het bedrijf van ex-minister van Financiën Jorge Jamaloodin.


Partijleider Gerrit Schotte schudt handen en gaat op de foto met zijn vader en met de pindaverkoper. Tussen zijn getrouwen lacht hij veel. De gevallen premier hoopt vrijdag via de parlementsverkiezingen weer in het zadel te geraken. Hij vindt dat hij in de campagne is beschuldigd, berecht en gestraft. Hij is zelf bij herhaling hard uitgevallen tegen de koloniale reflexen van Nederland. Of er straks weer te regeren valt, is de vraag: in de campagne is door alle partijen met modder gegooid.


De chaos is zo groot dat de University of the Dutch Caribbean (UDC) de uitslag van haar laatste opiniepeiling voor de verkiezingen niet durft te publiceren. De leider van de enquête zei donderdag in Amigoe, de krant die de uitslag bracht van de vorige peilingen: 'Door de politieke inmenging en de wildgroei van enquêtes kunnen wij als onderzoeksbureau niet meer instaan voor de validiteit van de verkregen gegevens. De mensen zijn wantrouwig en bang geworden.'


Op de verkiezingsdeuntjes deint een groepje dames van in de dertig mee. De liedjes waren de afgelopen dagen tot in den treuren te beluisteren op de radio. De dames zeggen niks meer te geloven van alles wat wordt gezegd over Schotte. 'Ik weet niet wat waar is of wat gelogen, dus wil ik er niks meer van weten', zegt eentje.


Het schetst het klimaat van verwarring en ongeloof dat tijdens de campagne op het eiland is ontstaan. Er zijn voor vandaag bijna 117 duizend kiezers opgeroepen, maar of die zin hebben zich in het stemhokje uit te spreken over de ontstane situatie is de vraag. Veel voelen walging voor de politiek.


De uitslag, die zaterdag in de vroege ochtend wordt verwacht, valt niet te voorspellen. Het zal erom spannen of Schotte voldoende stemmen zal halen om opnieuw een coalitie te kunnen vormen met PS. Die partij pleit voor onafhankelijkheid en blijft stabiel of groeit iets, zo wordt verwacht.


Rob van den Bergh van Curconsult, een ander peilingbureau, zegt dat de verharding in het politieke leven al een tijd aan de gang is. 'Het lijkt erop dat de politiek polariseert en dat de mensen worden meegetrokken. De aversie tegen politiek is vooral sinds het laatste referendum gegroeid en de zwevende kiezer of de kiezer die zegt het niet te weten, vormt ondertussen bijna de helft van het kiezerskorps.'


Iedereen kijkt vooral uit naar wat nieuwkomer PAIS gaat doen. Die partij gaat naar verwachting veel kiezers trekken die geschrokken zijn van de heftige campagne die wordt toegeschreven aan de PAR, de oude regeringspartij die goede banden met Nederland onderhoudt. Niemand denkt dat PAR de huidige acht zetels kan behouden.


De hetze tegen Schotte heeft het effect gehad dat veel kiezers in hun schulp zijn gekropen en dat zowel vriend als vijand van de afgezette premier niet graag meer uitkomt voor zijn of haar mening. Maar Schotte rekent op een klinkende overwinning. 'De ruimte voor de dialoog zal door de kiezer moeten geschapen worden.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden