Op audiëntie bij de commissaris

Johan Cruijff is ontevreden over Ajax en Ajax is ontevreden over Cruijff. Een delegatie van acht mannen vliegt vandaag naar Barcelona voor een verzoeningsgesprek.

AMSTERDAM - Met zijn achten meldt een delegatie uit verschillende geledingen van Ajax zich vandaag in Barcelona om met commissaris Johan Cruijff te praten over onenigheid in de samenwerking. 'Maar als ik wist dat hij zou vertrekken als commissaris, ging ik niet eens', aldus de optimistische gestemde Keje Molenaar van de ledenraad.


Terwijl rond het kampioenselftal van trainer Frank de Boer bijna serene rust heerst aan de vooravond van het thuisduel met Heerenveen, rommelt het in de top, en trouwens ook aan de basis bij Ajax.


Om met dat laatste te beginnen: op jeugdcomplex de Toekomst, waar de activiteiten na de vakantie weer op gang komen, bestaat onduidelijkheid over de gefaseerde invoering van Cruijffs plannen, over de status van sommige contracten, over wie wat te zeggen heeft. Wie moet bijvoorbeeld weg en wie mag alsnog blijven, nu de originele afvloeiingslijst van Cruijff blijkbaar niet meer van toepassing is?


Dennis Bergkamp en Wim Jonk, naast De Boer de twee andere leden van het beoogde technische hart van Ajax, hebben nog geen nieuw contract getekend, al heeft dat ook met tijdgebrek te maken. Velen vragen zich af wat precies de bedoeling is, en wat bijvoorbeeld de status is van Ruben Jongkind, de wetenschapper annex looptrainer die het plan van Cruijff schreef dat aan de basis ligt van de beoogde hervormingen. Jongkind is bij velen binnen Ajax onbekend. Zo zei de opgestapte voorzitter Coronel onlangs dat hij de freelancer Jongkind nog nooit had ontmoet.


Binnen de club heerst ook ergernis over het optreden van commissaris Cruijff, die onder meer boos is over het afwijzen van de door hem naar voren geschoven kandidaat Ling als algemeen directeur. Als de voor het voetbal verantwoordelijke commissaris vond hij dat zijn mening bepalend moest zijn bij de aanstelling.


De andere vier leden van de raad van commissarissen achtten Hagenaar Ling niet geschikt en lieten hun inspraak gelden. Voor de vacature van directeur is Rob Been, voorzitter van de ledenraad, kandidaat, terwijl ook Keje Molenaar nog in de markt is voor een functie in de directie.


De verwachting is dat de overgebleven directieleden, Van der Aat en Slop, van het toneel zullen verdwijnen. Eerder vertrokken, als gevolg van Cruijffs 'fluwelen revolutie', directeur Van den Boog en het bestuur onder leiding van Uri Coronel.


Bij Ajax ontstond ook ongenoegen nadat Cruijff onlangs niet aanwezig was bij zijn installatie als commissaris. Vooral kleinere aandeelhouders maakten daarover stennis. De nieuwe RvC-voorzitter Steven ten Have verwacht van Cruijff dat hij zorgvuldigheid betracht in zijn column in de Telegraaf.


Ook opperde hij dat het een goed idee zou zijn als Cruijff een cursus besturen zou volgen. Cruijffs reactie daarop was duidelijk. Hij liet onder meer optekenen in zijn column: 'Hoe meer ik over de regels van de RvC nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ik mijn eigen regels moet maken.' Daarmee waren ze in Amsterdam weer niet blij.


Hoewel het logisch lijkt dat Cruijff naar Amsterdam zou vliegen voor het overleg, is dat dus niet zo. Liefst acht Ajacieden melden zich vrijdag op het appèl in Barcelona, waarbij aangetekend dat sommigen reizen vanaf hun vakantieadres in Spanje. Zo komt Molenaar van Ibiza. Van de RvC zijn voorzitter Ten Have, Edgar Davids en Paul Römer aanwezig. Uit de andere geledingen (ledenraad, commissies), gremia die aandrongen op het onderhoud, komen Been, beoogd voorzitter Henrichs, Molenaar, Van Oevelen en Geestman. Een aantal van hen bezocht Cruijff al eerder om partijen te verzoenen.


Volgens Molenaar is het geen gesprek van slikken of stikken. 'Johan en Ajax willen toelichting, verduidelijking. Wij zijn er nog steeds van overtuigd dat de vijf aangestelde commissarissen een goed team vormen. We moeten alleen een aantal plooien gladstrijken, dat is waar.'


Intussen woedt in de media het achtergrondgevecht. Volgens het AD is het onderhoud bedoeld als laatste kans voor Cruijff en is Ajax in feite al op hem uitgekeken. De Telegraaf, vormgever van de zogenoemde fluwelen revolutie, schreef onlangs in een commentaar: 'Intussen is Cruijff van de barricade in een getraliede kooi terechtgekomen.' En ook: 'Gaat Ten Have op deze voet verder, dan begint hij in het topvoetbal aan een kansloze missie.'


Molenaar zegt zich niets aan te trekken van het gekissebis tussen de kranten. Hij is positief gestemd over de afloop van het gesprek en denkt dat Cruijff behouden blijft voor de club. Het kan toch niet de bedoeling zijn dat hij weer afhaakt, nu hij na 23 jaar eindelijk weer een officiële functie vervult bij Ajax. 'Als ik wist dat Johan zou vertrekken als commissaris, ging ik niet eens.'


Hij probeert de problematiek te relativeren. 'Met de aanstelling van Tscheu la Ling is het misgegaan, dat is gewoon zo. Dat kan een keer gebeuren. Maar in grote lijnen verloopt alles naar wens. Op de Toekomst worden weer oud-voetballers aangesteld (onder anderen Gorré en Bosman), precies zoals Johan het wilde. En we spreken hier uiteindelijk over een fluwelen revolutie. Daarin gebeurt altijd weleens iets.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden