Op 6 januari gaat het los

Een kleine wijziging in de dienstregeling. Vandaag zou de commissie-Dijkgraaf in dit Kennis-katern uitleggen waarom Nederland een bètacanon nodig heeft en hoe je zoiets moet opvatten....

Een mooi essay, zo was het idee, dat alle mitsen en maren rond de bètacanon uit de lucht haalde. De handleiding en verantwoording bij de reeks van vijftig items over alles wat Nederlanders zouden moeten onthouden van de exacte vakken, die vanaf 6 januari wekelijks in de krant zal staan. Geschreven door slimme jonge academici.

Zoals steeds de afgelopen maanden heeft de commissie haar werk keurig gedaan. Nota bene op Kerstavond mailde voorzitter Robbert Dijkgraaf zijn prachtstuk naar de andere leden. Voor commentaar. Op Eerste Kerstdag in de namiddag was het bijgewerkt en klaar. Was getekend Robbert Dijkgraaf, Louise Fresco, Salomon Kroonenberg, Frans van Lunteren, Bas Haring, Harry Lintsen, Ronald Plasterk, Sander Bais.

Daar ligt het dus allemaal niet aan dat in dit katern toch niet het aangekondigde stuk van Dijkgraaf en de zijnen staat. Dat is helemaal onze schuld.

Lezers, dachten we bij nader inzien, willen boter bij de vis. Het essay zonder de eerste aflevering van de Volkskrant Bèta-canon zou half werk zijn. Anderzijds zou volgende week, bij de eerste aflevering, Dijkgraafs essay alweer in de kattenbak zijn verdwenen. Ook niet handig.

Vandaar dat we toch liever op 6 januari beide doen: het opstel en de eerste aflevering van de reeks in de krant. Dan zijn waarom en hoe in één klap helder. En die ene week kan toch ook het verschil niet meer maken. Krantenlogica, geven we toe.

Nog een laatste dienstmededeling: uitgeverij Meulenhoff gaat het boek uitgeven waartoe een project als de Volkskrant Bèta-canon natuurlijk onvermijdelijk leidt. Dat is enkele weken geleden met directeur Xandra Schutte tijdens een broodjeslunch besloten, maar hielden we op haar verzoek nog even low key. Nu niet meer. Publieksboek, rijk geïllustreerd, 16 december 2007 in de winkel, staat in de agenda’s genoteerd. Diverse wetenschapsmusea vechten al om de boekpresentatie. Mooi zo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden