Op 14 mei debat Weekers na interventie Zijlstra

De Tweede Kamer debatteert meteen na het meireces, op 14 mei, over de informatiepositie van staatssecretaris Frans Weekers. Dan moet hij de Kamer vertellen wat hij wist en had moeten weten over de fraude met huur- en zorgtoeslagen door Bulgaren. Ook moet er voor 4 mei alsnog een feitenrelaas komen. Coalitiepartijen PvdA en VVD stribbelden eerst tegen, maar na een interventie van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra kreeg het voorstel toch een meerderheid.

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.Beeld anp

De oppositie, die eerder nog een debat op donderdagavond eiste, liet die wens varen nadat Weekers iets voor de deadline van 19.00 uur had gemeld dat hij meer tijd nodig heeft voor een feitenrelaas over de fraude, bijvoorbeeld door Bulgaarse bendes, met huur- en zorgtoeslagen. Wel uitten verschillende oppositieleden hun woede over de brief van Weekers en het late tijdstip waarop deze naar de Kamer was verstuurd. CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt: 'Het is een schandalige flutbrief en kennelijk wordt er een spelletje gespeeld.'

De volledige oppositie vroeg bij monde van Omtzigt een speciaal debat aan over de informatiepositie van Weekers, dat meteen na het meireces gehouden zou moeten worden. Aanvankelijk stribbelden coalitiepartijen PvdA en VVD tegen, omdat de positie van Weekers volgens hen betrokken kon worden bij een meer algemeen debat over fraude met toeslagen. Hierop reageerde de oppositie woedend. Omtzigt liet weten dat de vertrouwenspositie van de staatssecretaris mogelijk ter discussie staat en deed een beroep op de coalitie om een speciaal debat toch goed te keuren. VVD en PvdA hielden echter voet bij stuk.

De woordenwisseling in de Kamer kwam tot een halt nadat CDA-leider Buma Kamervoorzitter Van Miltenburg van 'sturend gedrag' beschuldigde. Volgens Buma probeerde Van Miltenburg aan te sturen op een algemeen debat over de kwestie. De Kamervoorzitter bleef even verbouwereerd zitten en zocht naar woorden, waarna ze zei zich 'onheus bejegend' te voelen door de opmerking van Buma. Daarna schorste ze de vergadering.

Daarna nam VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra meteen het woord en liet weten dat zijn fractie alsnog akkoord ging met het voorstel op 14 mei een speciaal debat te houden over de positie van Weekers. Daarbij zullen meerdere leden van het kabinet aanwezig zijn, zo kondigde hij aan. Later kan een meer algemeen debat over fraude met huur- en zorgtoeslagen volgen, aldus Zijlstra.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden