Oostvaarderswold komt er toch

De aanleg van het in potentie grootste natuurreservaat van Nederland, het Oostvaarderswold, gaat toch zo goed als zeker door. Het kabinet-Rutte had bij zijn aantreden nog een streep gezet door het grootschalige natuurproject in Flevoland.

Provinciehuis van Flevoland in Lelystad. ©ANP

Door de aanleg van een verbindingszone van 1.800 hectare worden de Oostvaardersplassen verbonden met het Horsterwold in Zeewolde. Zo ontstaat een natuurgebied zo groot als Texel. Het Oostvaarderswold is cruciaal voor de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), een netwerk van aaneengesloten natuurgebieden.
De Gedeputeerde Staten van Flevoland hebben deze week het plan goedgekeurd voor de aanpak en de financiering van het mega-natuurproject. In het plan, dat de provincie en een consortium vandaag presenteren, wordt rekening gehouden met investeringen van private partijen.

De provincie wil komend jaar al beginnen. Het gebied is nu nog grotendeels landbouwgrond. Flevoland werft al sinds 2005 actief grond voor de aanleg van de verbindingszone. Van de vorige minister van Natuur, Gerda Verburg, kreeg Flevoland de opdracht om Oostvaarderswold versneld uit te voeren en al in 2014 af te ronden.
Maar het huidige kabinet nam in zijn regeerakkoord expliciet op dat het project werd geschrapt. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie liet toen weten dat vanaf dat moment geen hectare landbouwgrond meer zou worden omgevormd tot natuur.

Draagvlak
Flevoland zette toch door, onder meer met het argument dat het Rijk gemaakte afspraken niet kon terugdraaien en dat ook de provincie al vele verplichtingen was aangegaan met derden. Wel ging de provincie op zoek naar nieuwe partners en vond die onder meer in het Wereld Natuur Fonds (WNF), dat doorgaans vooral buiten Nederland actief is.
'Voor ons is het van belang dat er uiteindelijk een verbinding ontstaat tussen de Oostvaardersplassen, de Veluwe, de Gelderse Vallei en uiteindelijk het Duitse Reichswald', zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. 'Daarnaast is dit een geweldig voorbeeld van de vermaatschappelijking van de natuur. Precies wat dit huidige kabinet zegt voor te staan: dat we nieuwe partijen zoeken die meedoen. Ik heb ook gemerkt dat er veel meer draagvlak is voor natuur dan het kabinet denkt.'

Een consortium bestaande uit het WNF, het Flevo-Landschap en Staatsbosbeheer sprak in de afgelopen maanden met recreatieondernemers, financiële instellingen, projectontwikkelaars, multinationals en andere partijen en concludeerde dat het project kan rekenen op voldoende (financiële) steun van private partijen. In de nieuwe verbindingszone komt volop ruimte voor recreatie; aan de randen van het gebied moeten luxe villa's verrijzen aan het water.
De provincie gaat ervan uit dat de eerder afgesproken rijksbijdrage er zal komen. Het totale project kost ongeveer 400 miljoen euro en zal, volgens het consortium, direct en indirect, 6.000 banen opleveren. Volgens de planning is het gebied in 2020 klaar.

Lees meer vandaag in de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden