Oosterwei is hooguit een klein banlieutje

Als Oosterwei zo’n onleefbare wijk in de Franse traditie is, dan is het toch niet meer dan een banlieutje. Want niet alleen in omvang, ook in ernst zijn de problemen tamelijk relatief.

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Dit is Oosterwei. Oppervlakte: 15 hectare, nog geen 20 straten groot, voor 90 procent omzoomd door flatwoningen. Aantal inwoners 2.300, van wie bijna 20 procent op de bijstand is aangewezen en 52 procent Marokkaans is.

De afgelopen dagen, zeker donderdagavond in het parlementaire debat over Marokkaanse probleemjongeren, is Oosterwei uitvergroot tot een banlieu van het ergste soort.

De geachte afgevaardigden overtroffen elkaar in fermheid. Het Algemeen Dagblad vatte het debat de volgende ochtend samen onder de kop: ‘Reljeugd genadeloos straffen’.

Maar als Oosterwei zo’n onleefbare wijk in de Franse traditie is, dan is het toch niet meer dan een banlieutje. Want niet alleen in omvang, ook in ernst zijn de problemen tamelijk relatief.

Voor alle duidelijkheid: het is een schande dat de buschauffeur van lijn 3 in zijn nek is gestoken om een paar rottige centen. En het is een schande als pestventjes rottigheid uithalen zonder dat ze gecorrigeerd worden. En het is een schande als vertegenwoordigers van de media worden belaagd als ze een verhaal komen halen. Maar wat heeft het leger te zoeken in een buurtje van niets?

Gouda is een stad van zeventigduizend inwoners. Eentiende daarvan is van Marokkaanse origine. In de jaren zestig en zeventig vestigden gastarbeiders zich in Korte Akkeren en Oosterwei. Nog steeds zijn dat de buurten waar het Marokkaanse deel van de Goudse bevolking zich concentreert. De minstbedeelden zijn achtergebleven, maar nog altijd is Oosterwei, meer bepaald de De Rijkestraat, een trefpunt voor Marokkaanse Gouwenaren en daarmee soms ook broedplaats van ellende.

Gouda is dus een kleine stad met grote problemen die zo groot zijn geworden door de jarenlange ontkenning daarvan. Maar het idee dat Gouda ze nog steeds ontkent, zoals donderdagavond werd vertolkt in de Tweede Kamer, snijdt geen hout.

In Oosterwei is een paar jaar geleden de Marokkaanse probleemjeugd in ruim honderd individuen ontleed. Intensieve aanpak en begeleiding heeft dat aantal teruggebracht tot een kleine vijftien. Dat is, vaak als gevolg van drugsgebruik, een groepje onverbeterlijken. Daarop zijn de bijzondere maatregelen, waarop het kabinet nu zint, allicht van toepassing.

Dat geldt ook voor een nieuwe generatie probleemgevallen. Daarbij gaat het om een groepje kinderen, sommigen nog van basisschoolleeftijd, dat oudere bewoners de stuipen op het lijf jaagt. Hun wangedrag lag ook ten grondslag aan het besluit van de busmaatschappij om Oosterwei te mijden. De steekpartij, twee weken geleden, was de druppel die de emmer deed overlopen.

Overigens rijdt bus 3 alweer een aantal dagen door de buurt, zonder problemen. De chauffeurs kankeren weer ouderwets op de drukte bij Lidl en de dubbel geparkeerde auto’s in de De Rijkestraat. Overigens is de man die hun collega te grazen nam nog niet gepakt. Het signalement rept van een Marokkaans uiterlijk, zijn leeftijd wordt geschat op 25 tot 30 jaar.

De bushalte die tijdelijk opgeheven werd vanwege overlast door Marokkaanse jongeren. (ANP) Beeld
De bushalte die tijdelijk opgeheven werd vanwege overlast door Marokkaanse jongeren. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden