Oosters koningsbrood met bonenfalafel

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Pitabrood met bonenfalafel (hoofdgerecht voor 4 personen).

null Beeld
Beeld

Vandaag is het Driekoningen. U weet wel, de dag dat de drie Wijzen uit het Oosten éindelijk aankwamen bij die beroemde stal in Bethlehem. Vorige week vertelde een gids van het Openluchtmuseum honderduit over Driekoningen en alle gebruiken eromheen. In een besneeuwde en dus pittoreske omgeving vertelde ze tijdens een 'schemerwandeling' van tradities als 'over kaarsjes springen' en het verhaal van het échte Heilige Boontje: tegenwoordig een heuse vergeten groente.

Een pastoor groef tijdens het zaaien van gewone bonen een monstrans op uit zijn akker. (Nou horen die natuurlijk niet in een akker, maar het toont wel aan dat monstransen toen ook al werden geroofd en verstopt.) En wat denk je? Toen hij ging oogsten, groeiden er op de plek van de monstrans bijzondere bonen. Héilige bonen: wit, met een bijzonder vlekje rond hun oogje - het leken wel engelenvleugels. Of, met een beetje fantasie, een monstrans.

Ingrediënten

* 1 rode ui
* 3 teentjes knoflook
* 1 stengel bleekselderij
* 3 el olijfolie
* 2 tl korianderpoeder
* 2 tl gemalen komijn
* 1 tl paprikapoeder
* zout, peper
* 2 blikken zwarte-ogenboontjes (310 g)
* 10 stengels peterselie, gehakt
* 1 ei
* 1 a 2 el bloem
* olie
* 150 g Griekse yoghurt
* verse groene kruiden, peper
* mierikswortel of knoflook
* 8-10 pitabroodjes
* sla

Met Driekoningen zou je een brood moeten bakken en daar zo'n boontje in moeten verstoppen. Wie tijdens het eten van het brood het boontje vond, was die dag 'de koning' en mocht bepalen wat de anderen moesten doen. We kregen van de museummevrouw een recept én een heilig boontje mee. Konden we aan de slag. Nou moet ik er niet aan denken dat één van mijn kinderen die boon zou vinden: ze zijn vaak al bazig genoeg. Dat heilige boontje zal ik in de tuin planten, wie weet zijn ze gewoon gekookt ook lekker. Vandaag, Driekoningen, eten we wel brood met bonen erin: falafel van zwarte-ogenboontjes. In een pitabroodje is dat reuze lekker!

Bereidingswijze

Snipper ui en knoflook, snij de bleekselderij heel fijn en fruit het in de olie. Voeg de specerijen toe en bak het nog even tot het geurt. Maal er peper over en ruim zout: je wil geen flauwe falafel. Giet de bonen af en doe ze met de peterselie en het ei in een keukenmachine. Maal de bonen grof op de pulse-stand. Doe het uimengsel erdoor en net zo veel bloem als nodig is om er balletjes van te kunnen draaien. Maak er zo'n 20 tot 24 platte balletjes van. Laat ze een half uurtje opstijven in de koelkast en bak ze dan in de olie, tot ze goudbruin zijn. Maak een sausje van de yoghurt en de kruiden. Eet de falafelballetjes in de broodjes, met saus en wat sla.

Reageren: volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden