Oostenrijkse publieke omroep klaagt FPÖ-leider aan

Alom liggen gevestigde media en publieke omroepinstellingen onder vuur van populistische bewegingen. In Oostenrijk schiet nu een belaagde omroep terug. En de tegenaanval is niet tegen de minste gericht. De publieke zender ORF heeft aangifte gedaan tegen Heinz-Christian Strache wegens laster. Hij is niet alleen leider van de rechts-populistische FPÖ, maar sinds eind vorig jaar ook de vicekanselier - de nummer twee van de regering.

Arie Elshout
De publieke zender ORF heeft aangifte gedaan tegen Heinz-Christian Strache wegens laster. Beeld epa
De publieke zender ORF heeft aangifte gedaan tegen Heinz-Christian Strache wegens laster.Beeld epa

Twee weken geleden postte Strache een foto op Facebook van ORF-nieuwslezer Armin Wolf. Daarbij stond de tekst: 'Er is een plek waar leugens nieuws worden. Die plek is de ORF.' Zowel de presentator als de omroep is naar de rechter gestapt. Volgens ORF-baas Alexander Wrabetz beledigt en schaadt Strache met zijn actie alle 800 journalisten van de zender. Niet uitgesloten is dat er ook een eis tot schadevergoeding zal worden ingediend.

Strache heeft aangeboden zich bij Wolf te verontschuldigen. Volgens hem was de post een carnavalsgrap en had hij er het kopje 'Satire!' bij gezet. Dit neemt niet weg dat het al langer niet botert tussen hem en de ORF. Afgelopen donderdag, op een verkiezingsbijeenkomst in Tirol, vervolgde hij zijn aanvallen op de omroep, die hij betichtte van 'tendentieuze en manipulatieve berichtgeving'.

Te links

De vicekanselier en FPÖ-leider vindt de ORF te links. Hij wil dat de zender hervormd wordt en serieus werk gaat maken van 'objectiviteit en onafhankelijkheid'. Het is ook zijn 'vaste overtuiging' dat de omroepbijdrage moet worden geschrapt.

Ook in andere Europese landen (en in het Amerika van Trump) staan de gevestigde media en publieke zenders onder druk. In Oostenrijks buurland Zwitserland is zondag een referendum over afschaffing van het verplichte luister- en kijkgeld voor de publieke omroep SRG. Het initiatief tot deze volksraadpleging is genomen door conservatieve en libertaire jonge politici. De tegenstanders hanteren allerlei argumenten, markteconomische maar ook politieke. Die laatste vormen een echo van die van Strache: de publieke omroep is anti-rechts.

Het verschil met Oostenrijk is dat dit geluid daar is doorgedrongen tot op regeringsniveau. Straches FPÖ vormt een tweepartijencoalitie met de christelijk-conservatieve ÖVP van de jonge kanselier Sebastian Kurz. Door het populisme regeringsverantwoordelijkheid te geven, hoopt Kurz het te matigen en uiteindelijk te ontkrachten. De vraag is of dat zal lukken.

Dit jaar waren er verscheidene incidenten. De FPÖ-minister van Binnenlandse Zaken zei dat de regering van plan was asielzoekers te 'concentreren' in centra. Die woordkeuze werd bekritiseerd door president Alexander Van der Bellen, omdat ze de associatie wekte met concentratiekampen.

Antisemitische 'drinkliederen'

Ook was er ophef over een FPÖ-politicus die lid is van een extreem-rechts Weens studentengenootschap met antisemitische 'drinkliederen' in zijn liedboek.

En nu is er dan de ruzie tussen de ORF en Strache. Opnieuw ontlokte dat een reactie aan Van der Bellen. Hij heeft de opmerkingen van de vicekanselier over de omroep veroordeeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden