Oostenrijk wil tunnels beter beveiligen

Oostenrijk zint op nieuwe maatregelen om de veiligheid in tunnels te vergroten. Dat zei de Oostenrijkse minister van Verkeer Forstinger dinsdag naar aanleiding van het ongeluk in de Gleinalmtunnel, een dag eerder, waarbij vijf Nederlandse gezinsleden om het leven kwamen....

Van onze verslaggever

Forstinger deelde mee dat de hulpdiensten na het ongeval, dat rond halfvier 's middags gebeurde, snel ter plaatse waren.

De vijf Nederlandse gezinsleden die maandag verongelukten, zijn afkomstig uit de Gelderse plaats Heteren. Het zesde gezinslid, een 10-jarig meisje, raakte zwaargewond. Ze is gisteravond overgebracht naar het Brandwondencentrum in Beverwijk.

Het medisch team van de alarmcentrale Elvia Assistance en artsen in Oostenrijk hebben om medische en sociale redenen besloten het meisje naar Nederland te vervoeren. Volgens haar behandelend arts in Oostenrijk, M. Trop, vekeert het meisje nog in levensgevaar. Ze heeft over ongeveer 70 procent van haar lichaam derdegraads brandwonden.

Wanneer de stoffelijke overschotten van de vijf slachtoffers naar Nederland worden overgebracht, is volgens Elvia nog niet bekend. De overledenen zijn de 45-jarige vader, de 46-jarige moeder en hun dochters van 15, 12 en 8 jaar.

Het ongeval is veroorzaakt door een uit Duitsland afkomstige automobilist, die al jaren in Graz woont. De 40-jarige man en zijn twee dochters raakten zwaargewond, maar verkeren buiten levensgevaar. De man heeft tegenover de politie verklaard dat hij mogelijk werd afgeleid door de onrustige kinderen op de achterbank. Het Openbaar Ministerie legt hem dood door schuld ten laste.

Tunnels die uit een enkele buis bestaan, worden in Oostenrijk de komende jaren in sommige gevallen uitgebreid met een tweede buis, om de verkeersstromen te scheiden. Voor de Gleinalmtunnel, een van de drie drukste tunnels in Oostenrijk, is die ingreep nog niet voorzien. Begin volgend jaar worden in de 8,3 kilometer lange tunnel wel nieuwe veiligheidsmaatregelen getroffen, zoals een verbeterde afvoer van uitlaatgassen.

In een onderzoek dat volgde op een groot ongeval in onder meer de Oostenrijkse Tauerntunnel, twee jaar geleden, werd eerder al geconstateerd dat de veiligheid in de Gleinalmtunnel van 'bedenkelijk' niveau is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden