Oostenrijk wil loonkloof dichten

Vrouwen verdienen in Oostenrijk ruim een kwart minder dan mannen. Een wet moet deze loonkloof dichten. Vakcentrale FNV ziet er wel iets in deze wet ook in Nederland in te voeren.

Amsterdam - Oostenrijk gaat in 2011 het salarisverschil tussen man en vrouw te lijf. Naar verwachting stemt in het begin van het nieuwe jaar het parlement in met een wetsvoorstel waardoor bedrijven gedwongen worden om salarisinformatie te delen met de werknemers.


Komend voorjaar moeten de regels ingaan; aanvankelijk voor bedrijven met meer dan duizend werknemers, maar op termijn ook voor kleinere ondernemingen (150 werknemers of meer).


Vergeleken met andere EU-landen scoort Oostenrijk slecht. Oostenrijkse vrouwen verdienen ruim 25 procent minder dan mannen. Alleen Tsjechië doet het nog slechter. Ook Nederland bevindt zich, volgens cijfers van Eurostat, in de onderste helft van de EU-lijst, met een salarisverschil van 19,6 procent.


Het verschil in loon tussen man en vrouw kan verklaard worden door verschillende factoren. Vrouwen werken vaker in deeltijd, ze zijn minder vaak lid van een bond, hun leeftijd ligt gemiddeld lager, ze werken vaker in een sector waar de lonen lager liggen of ze worden lager ingeschaald dan mannen.


Van dat laatste zijn veel werkgevers zich niet bewust, zegt Claudia Lukowitsch van het Oostenrijkse ministerie van Sociale Zaken. Ze is betrokken bij de voorbereiding van de 'gelijke behandelingswet'. 'We hopen dat bedrijven dankzij deze wet zich wel bewust worden van deze vorm van discriminatie.'


Als de wet wordt aangenomen, moeten bedrijven voortaan eens in de twee jaar het gemiddelde salaris van hun mannelijke en vrouwelijke werknemers inventariseren. Daarnaast wordt gekeken naar hoeveel mannen en vrouwen in een bepaalde salarisschaal zitten en hoelang. De resultaten moeten worden besproken met de ondernemingsraad. Deze koppelt dit vervolgens terug aan de werknemers. De cijfers worden niet gepubliceerd, omdat het bedrijfsleven dit concurrentiegevoelige informatie vindt. 'Bovendien past het niet bij de Oostenrijkse cultuur om over de je salaris te praten', zegt Lukowitsch.


En sancties voor bedrijven die de nieuwe wet aan hun laars lappen? 'Die zijn er niet. Het is een erg emotioneel onderwerp in Oostenrijk en dit was de enige manier om een politieke meerderheid voor de wet te krijgen', aldus Lukowitsch. Wat haar betreft is het een eerste stap om het salarisverschil te beperken. 'Over twee of drie jaar zullen we de resultaten evalueren.'


Interessant plan, reageert Agnes Jongerius van vakcentrale FNV. 'Ik ga meteen mijn Oostenrijkse collega's bellen om te vragen of ze me op de hoogte houden.'


De Nederlandse werkgevers reageren terughoudender. 'Voor een heel belangrijk deel kan de loonkloof worden verklaard door de keuzes die jongens en meisjes maken in het onderwijs en vervolgens in een baan of sector. Gechargeerd gezegd: vrouwen nemen in Nederland vaak 'genoegen met een leuke deeltijdbaan in de buurt, zonder doorgroeimogelijkheden', aldus een woordvoerder van VNO-NCW. Van de Nederlandse loonkloof van 19,6 procent, is echter 3 tot 7 procent niet te verklaren door factoren als deeltijdwerk, opleiding of andere keuzes. Discriminatie moet worden bestreden, vindt ook VNO-NCW. Maar om daar nou een nieuwe wet voor op te tuigen, vinden de werkgevers onnodig.


De FNV-voorvrouw denkt daar anders over. Ze wijst erop dat er in Nederland ook nog een hele weg te gaan is voordat het salarisgat tussen mannen en vrouwen gedicht is. Het huidige percentage schommelt al lange tijd rond hetzelfde niveau. 'We praten er al heel lang over. En eens in de paar jaar winnen we eens een zaak bij de Commissie Gelijke Behandeling. Maar er zit weinig voortgang in.' Jongerius schat dat in de helft van de gevallen werkgevers zich niet bewust zijn van het salarisgat. 'Het klassieke voorbeeld is natuurlijk het gegeven dat je meer verdient met het passen op auto's in een garage, dan met het passen op kinderen.'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden