Oostenrijk versterkt post op grens met Italië om vluchtelingen

Oostenrijk zal uiterlijk per 1 juni strengere grenscontroles invoeren op de Brennerpas. Dat heeft minister van Defensie Hans Peter Doskozil dinsdag gezegd. Het land verwacht een toename van het aantal vluchtelingen vanuit Italië en wil daarop voorbereid zijn. De Europese Commissie is zeer bezorgd over de plannen.

De Brennerpas. Beeld anp
De Brennerpas.Beeld anp

Opnieuw loopt Wenen voorop in de pogingen de vluchtelingenstroom te beteugelen. Het nam eerder dit jaar het voortouw bij het afsluiten van de zogeheten Balkanroute. De vrees is nu dat de migranten andere routes zullen gaan volgen en dat het aantal vluchtelingen dat over zee naar Italië komt dit jaar verdubbelt tot 300 duizend. Daarom is Oostenrijk uit voorzorg begonnen met de aanleg van een controlepost op de Brennerpas.

Op de vraag of er hekken komen, antwoordde minister Doskozil volgens het persbureau Reuters dat het systeem zal gaan lijken op 'dat in Spielfeld'. In die Oostenrijkse plaats aan de grens met Slovenië bestaat de grenspost uit hekken en omheinde tenten, waar vluchtelingen worden opgevangen, geregistreerd en tegengehouden als de door Wenen ingestelde quota voor die dag zijn bereikt.

undefined

Belangrijkste doorgangsroute

Op de Brennerpas zouden dinsdag bouwploegen beginnen met het asfalteren van het terrein. De exacte datum van de invoering van de strengere grenscontroles hangt af van het aantal migranten en de voortgang van de bouwwerkzaamheden, zei Doskozil.

De Brennerpas is in de Alpen de belangrijkste doorgangsroute van transportbedrijven die via Oostenrijk van Duitsland naar Italië rijden of andersom. Ongeveer twee miljoen vrachtauto's passeren elk jaar de pas. Duitsland is voor Italië de belangrijkste handelspartner. In de zomer is er ook veel toeristenverkeer.

Brussel zegt nauwkeurig te zullen kijken naar wat Oostenrijk gaat doen. 'De Brennerpas is essentieel voor de vrijheid van verkeer binnen de Europese Unie', zei een woordvoerster. De vrees is dat strengere controles tot langere wachttijden leiden voor vrachtauto's en dus tot hogere kosten. De Europese Commissie moest het nieuws uit de pers vernemen. Ook Italië leverde kritiek. 'Muren lossen de problemen niet op.'

undefined

Chagrijn

Oostenrijk was in 2015 een van de meeste gastvrije landen. Het was een bondgenoot van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en nam 90 duizend vluchtelingen op. Maar begin dit jaar gooide de grote coalitie van sociaal-democraten en conservatieven het roer om. Zij stelde een bovengrens in voor het aantal asielzoekers en besloot samen met de westelijke Balkanlanden de belangrijkste vluchtelingenweg te sluiten. Merkel mokte en Brussel ook, maar sommige Europese regeringen en Duitse politici vonden het stilletjes allemaal best.

Oostenrijk is nauwelijks onder de indruk van het chagrijn in Berlijn of Brussel. In een vraaggesprek met Der Spiegel in februari was Doskozil snoeihard. De sociaal-democraat wees erop dat de verzorgingsstaat en arbeidsmarkt de toevloed nauwelijks meer aankonden. 'Dan schrijven Europese commissarissen ons brieven en leveren kritiek. Die staan zo ver af van de werkelijkheid dat ze in ogen van gewone burgers elke legitimiteit verloren hebben.' Een factor die in de Oostenrijkse ommezwaai ook een rol speelde, was de winst van de extreem-rechtse FPÖ in de peilingen.

Doskozil heeft steeds gezegd dat hij ook militairen naar de Brennerpas stuurt als het nodig is. Daarover zei hij dinsdag niets.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden