Oostenrijk gaat geboortehuis Adolf Hitler slopen

De Oostenrijkse regering is van plan om het geboortehuis van Adolf Hitler in Braunau am Inn te slopen. De regering wil op deze manier de meest tastbare herinnering in het land aan de leider van nazi-Duitsland uitwissen. Op de plek van het huis moet nieuwbouw komen. Dit heeft minister van Binnenlandse Zaken Sobotka gezegd. Hitler werd op 20 april 1889 in het pand geboren.

Het geboortehuis van Adolf Hitler. Beeld Reuters

Volgens de bewindsman is een 'grondige architectonische opknapbeurt nodig om te voorkomen dat het gebouw nog langer wordt herkend en om de symboolfunctie ongedaan te maken'.

Sobotka vindt dat er hooguit een bordje op het nieuwe pand mag komen waarin staat dat hier ooit Hitlers geboortehuis stond. De jonge Hitler bracht zijn eerste levensjaar in het huis door in het westen van Oostenrijk, vlakbij de Duitse grens. Het pand wordt al jaren bezocht door neonazi's, tot ergernis van de autoriteiten. De huidige eigenaresse weigerde tot nu toe om het huis te verkopen aan de overheid. Het zal nu worden onteigend. In 2009 stond het gebouw nog te koop voor 2,2 miljoen euro.

Sobotka volgt het advies op van een commissie van deskundigen. Op de plek van het oude pand komt of een sociale instelling of een gemeentelijke organisatie. Daarmee wordt na 127 jaar eindelijk elke herinnering aan de Duitse leider uitgebannen. Hitler stierf in zijn bunker in Berlijn op 30 april 1945.

Jarenlang was het huis onderwerp van strijd tussen voor- en tegenstanders van sloop. Behalve neonazi's kwamen ook toeristen naar Braunau am Inn om zich bij het huis te laten fotograferen. Door de weigering van de eigenaresse om het pand te verkopen, lukte het maar niet om de bestemming van de plek te veranderen.

Een foto van de kleine Adolf Hitler uit het Bundesarchiv. Beeld Bundesarchiv

Leegstand

Het grote huis met gele gevel staat sinds 2011 leeg, toen de regering was verwikkeld in een juridische strijd met eigenaresse Gerlinde Pommer. Het familiebedrijf van Pommer was ruim een eeuw in het pand gevestigd. In de jaren zeventig sloot de overheid een huurovereenkomst met Pommer om het te gebruiken als centrum voor gehandicapten.

Na een conflict met haar over renovatie van het huis, werd het centrum gesloten. De overheid richtte een commissie op die uiteindelijk met het voorstel kwam voor 'architectonisch groot onderhoud' van het gebouw. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken betekent dit gewoon dat het pand tegen de vlakte gaat. Alleen de fundering zal er nog aan herinneren dat ooit hier Hitlers geboortehuis stond. In de commissie zaten historici maar ook het hoofd van de grootste joodse organisatie van Oostenrijk.

Het laatste woord is formeel aan het parlement in Wenen, dat moet instemmen met het sloopplan. Maar Sobotka zegt dat dit slechts een formaliteit is. De minister bestrijdt dat Oostenrijk, dat in 1938 werd ingenomen door Duitsland, nu op een heel makkelijke manier van de herinnering aan Hitler wil afkomen. 'We hebben een levendige cultuur van gedenken, zoals bij het concentratiekamp Mauthausen', aldus de bewindsman. Ook wees hij op musea in Wenen en St. Poelten.

Een oude foto van het pand. Het jaartal is niet bekend. Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.