Commentaar

Oostenrijk bewijst dat het rechts-populisme nog steeds de politieke agenda bepaalt

Als antwoord op de zorgen van de kiezers moet de EU een samenhangend migratiebeleid ontwikkelen.

Sebastian Kurz Beeld ap

Sebastian Kurz heeft de parlementsverkiezingen in Oostenrijk gewonnen op basis van twee beloften: vernieuwing van de vastgeroeste Oostenrijkse verhoudingen en een streng migratiebeleid.

Wat het eerste betreft doet Kurz denken aan de Franse president Macron in zijn strijd tegen het sociaal-economische establishment. Kurz houdt terecht het 'Proporz-systeem' van politieke en economische belangenverstrengeling verantwoordelijk voor stagnatie en werkloosheid in Oostenrijk.

Als minister van Buitenlandse Zaken eiste Kurz het afsluiten van de 'Balkanroute', waarlangs migranten van Griekenland naar Oostenrijk en verder naar Duitsland trokken. Daarnaast stelde Kurz, die ook minister van integratie was, een boerkaverbod in.

Tijdens de verkiezingscampagne zette Kurz zich af tegen zijn sociaal-democratische regeringspartner SPÖ en wist hij de rechts-populistische FPÖ enigszins de wind uit de zeilen te nemen. De Oostenrijkse kiezers rekenen zo af met de alleingang van de Duitse bondskanselier Merkel tijdens de vluchtelingencrisis van 2015. Of de ÖVP en de FPÖ in staat zijn een coalitie te vormen, moet nog blijken. Vanzelf zal het zeker niet gaan, omdat de FPÖ zijn huid duur zal verkopen. FPÖ-partijleider Strache is een politieke veteraan, vergeleken met de onervaren Kurz.

Vast staat wel dat de Oostenrijkse politiek wat betreft vluchtelingen, migranten en moslims een heel eind is opgeschoven in nationalistische richting. Na de opkomst van Alternative für Deutschland bewijst Oostenrijk dat het rechts-populisme, dat deze zomer door velen opgelucht ten grave werd gedragen, nog steeds de politieke agenda bepaalt. Daar kan ook Brussel niet omheen.

Net zo min als buurlanden Polen en Hongarije zal Oostenrijk zich van de Europese Unie afkeren. Maar de EU zal wel een antwoord moeten formuleren op de zorg van veel kiezers dat Europa machteloos staat tegenover migratiestromen. Dat antwoord zal moeten bestaan uit een combinatie van effectieve grensbewaking, terugsturen van illegalen, nauwe economische samenwerking met Afrika, opvang van vluchtelingen in de regio en selectieve toelating van gekwalificeerde arbeidsmigranten.

Lees verder over Sebastian Kurz en hoe hij op z'n 31 kanselier werd

Wat goed is, komt snel in Oostenrijk. Mozart gaf in Wenen zijn eerste concert voor de machtige keizerin Maria Theresia. Hij was pas zes jaar. Zondag won Sebastian Kurz de Oostenrijkse parlementsverkiezingen. Hij is 31. Als hij de coalitieonderhandelingen succesvol weet af te ronden, wordt hij 's werelds jongste regeringsleider.

Sebastian Kurz stevent af op het kanselierschap van Oostenrijk. Hoe de conservatieve ÖVP onder zijn leiding een magneet voor jonge vrijwilligers werd (+).

Oostenrijk ging in 2015 voorop in het verwelkomen van vluchtelingen, een jaar later in het weren van vluchtelingen. Der Korrektur, wordt het genoemd. Het gezicht van die correctie is een Weens ventje: Sebastian Kurz (+).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden