Oostblokkeuken

Waarom wordt een anders zo aardige rubriek in een serieuze krant gebruikt om de keuken van een land, blijkbaar minder berekend op de wensen van de gemiddelde Nederlandse toerist, op zo'n flauwe manier belachelijk te maken (de Volkskeuken, 6 augustus)....

Deze beschrijving van de Tsjechische keuken en eetgewoonten staat mijlenver af van mijn eigen ervaring die ik heb in lokale restaurants en diners bij vrienden en kennissen thuis. Ook het aanbod van plattelandswinkels is anno 2002 echt niet beperkt tot koekjes, bier en vleesresten van slachthuizen. Dat soort 'oostblokwinkels' ben ik in ieder geval in het hele land niet tegen gekomen.

Hoewel het niveau van restaurants en het (vers) voedselaanbod in kleine plaatsen vaak minder is dan in grote steden, geldt ditzelfde in menig (West-)Europees land. Dat je in Tsjechië en andere Oost-Europese landen ook lekker kunt eten en er meer recepten bestaan dan de beschreven 'studentenprut', interesseert blijkbaar niemand.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.